GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ölänningen Anders Nilson ger ut ny bok

Nyligen gav ett förlag i Göteborg ut boken Kaptenstavlor av Anders Nilson som bor i Eriksöre på Öland. Anders Nilson har under många år gjort detaljerade målningar i gouache av seglande skepp och boken är illustrerad med 26 av dessa.
Publicerad 17 augusti 2022
Anders Nilson/Kaptenstavlor Foto: Privat
Anders Nilson/Kaptenstavlor Foto: Privat

Författaren visar upp dramatiska skildringar från de amerikanska klipperskeppens resor runt Kap Horn till guldfälten i Kalifornien, kaparfartyget Prince de Neufchatels framfart i Engelska kanalen samt slavseglaren Dos Amigos nederlag utanför den afrikanska kusten.

Anders Nilson är sjökapten och fil kand. och har varit befälhavare i handelsflottan och museichef på Öland. Tidigare har Anders Nilson även publicerat flera böcker om sjöfartshistoria, bland annat Kinakaptenen, Öländska Segel och Gerda, den sista briggen.

Bland de avbildade och omskrivna skeppen i den nya boken återfinns skonaren Henrik av Sandvik och och skonertskeppet Tärnan av Timmernabben. Författaren beskriver hur besättningen tvingades överge den svårt läckande briggen Gerda av Pataholm i Ålands hav och Kalmarbriggen Sagas olycksaliga slut på klipporna vid Irlands sydkust. I boken berättas även om de brittiska klipperskeppens legendariska kappseglingar med nyskördat te från Kina till London.

Foto: Privat
Foto: Privat
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.