unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Ölänningen dokumenterade vännens gripande historia: ”Går rakt in i hjärtat”

Från fullt frisk till nära döden på bara en vecka. Insjuknandet i covid-19 höll på att kosta Johan Wohrne livet. Nu har nära vännen från Öland, Svante Ekberg, fångat hela berättelsen i ett radioprogram. ”Det här är en väckarklocka till andra”, menar han.
Svante Ekberg och Johan Wohrne under inspelningen av dokumentären.
Svante Ekberg och Johan Wohrne under inspelningen av dokumentären.
Foto: Privat

Trots att Öland är ”hemma” för Svante Ekberg, bestämde han sig 2014 för att lämna ön och i stället se sig om på andra ställen i Sverige. Han fick fastanställning på P4 Sörmland och har sedan dess bott i den lilla orten Mariefred, tillsammans med drygt 4 000 andra invånare. En av dem är hans bästa vän, Johan Wohrne, som Svante lärde känna strax efter flytten till Södermanland.

– Jag fäste mig direkt vid Johan. Dock jag fick verkligen jobba för att han skulle bli min vän. När man flyttar till en mindre stad så är det lite svårare att skaffa umgänge. Vi är verkligen glada över att ha funnit varandra, vi har ju gjort mycket skoj ihop, säger Svante Ekberg.

Under sex år flöt livet på som ”vanligt”. Både Johan och Svante hade anställningar, Johan hade familj och Svante kom ofta över för att hälsa på. Vardagen skulle dock få en helomvändning i början av 2020. Johan som levde ett normalt och friskt liv, drabbades av covid-19 och blev inlagd på sjukhuset i Eskilstuna med hög feber och påverkade lungor.

– Det kom som en chock för oss alla – inte minst Johans familj. Men snabbt därefter började han piggna till, förklarar Svante.

Foto: Privat

Johans tillstånd skulle bara efter en timme drastiskt förändras till det sämre. Hemma väntade familjen på deras pappa som snart skulle få komma hem, i stället lades han i respirator. Johan befarade det värsta och tog då ett sista farväl av sin familj och Svante. Tack vare sjukvårdspersonalens snabba agerande – överlevde Johan och mår i dag, trots omständigheterna, bra.

Efter tillfrisknandet har radiojournalisten och Johan tillbringat flertalet timmar i Svantes kök, då de tillsammans har satt ihop en dokumentär om Johans pärs. Svante vill dels se det som en fin gest till sin vän, men också som en väckarklocka till andra om hur ett liv kan förändras så snabbt.

32 timmar av intervjuer och berättande har nu blivit ett 43 minuter långt radioprogram. En dokumentär som ”går rakt in i hjärtat”, menar Svante. Han visar sig ha rätt, då den har tagits emot mycket väl av den drabbade och hans familj, personalen på sjukhuset och lyssnarna.

quote
Det kom som en chock för oss alla – inte minst Johans familj.

– De som arbetar på intensivvårdsavdelningen får oftast inte höra om hur det gick för patienten efteråt. Nu har de fått ta in allt om vad som pågick under behandlingen och efteråt. Personalen är mycket tacksamma och känner också en enorm stolthet av att få ha varit delaktiga i detta. De har fått en ny energi, berättar radiojournalisten.

Spridningen ser knappast ut att avta. Nu har flera sjukhus och skolor hört av sig till Svante Ekberg för att få lov att spela upp inspelningen inför personal, patienter och elever.

Dokumentären finns att tillgå på P4 Sörmland.