Annons

Ölänningen har blivit viral på TikTok

Han har drygt 43 000 följare på TikTok. 20-årige Matteus är kanske regionens främsta på plattformen. Nu sprids hans videos över hela landet.
Publicerad 10 januari 2021
Matteus Lilja har hakat på TikTok-trenden. Nu följs han av över 40 000 användare.
Matteus Lilja har hakat på TikTok-trenden. Nu följs han av över 40 000 användare.

Mobilapplikationen TikTok (uttalas: tick tock) har spridit sig som en löpeld världen över. Främst är det en app som riktar sig åt ungdomar, där de delar med sig av danskonster och humoristiska inslag. Matteus Lilja från Mörbylånga upptäckte själv appen under april i förra året.

– Tanken om att göra filmer har alltid funnits där. Men så är jag lat att klippa ihop dem. Då är TikTok perfekt eftersom man bara kan spela in under en minut, säger han.

Annons

På knappt ett år har Matteus samlat ihop en följarskara på cirka 43 300, vilket innebär att han är en av de största, om inte störst, på TikTok bland de södra delarna av länet. Men den höga noteringen slutar inte där. Hittills har det klickats över två miljoner gånger på gillaknappen på någon av hans videos. Det går därmed att dra slutsatsen folk dras till skämt om stockholmare, vilket är precis det Matteus gör i sina klipp.

– Folk tycker sådant är roligt. Flera stockholmare har skrivit att de tycker är roligt att jag driver med dem. Sedan finns det ju även de som blir lite sura.

Varför fastnade för att driva om stockholmare?

– För att jag älskar Öland och bor här. Jag vill visa upp en bild även utanför Stockholm. Jag har jobbat inom turistnäringen på Öland och har märkt av att stockholmarna har en skev världsbild. De är inte otrevliga på något vis. Men de får för sig att man ska veta vilka linjer som man kan ta mellan olika stationer – även om man är ölänning, berättar 20-åringen och fortsätter:

– Min bästa kompis jobbar på turistbyrån. En av de mest ställda frågorna från stockholmarna är ”Vilka är de bästa nattklubbarna?”.

I slutet av januari lämnar Matteus Lilja Öland för tandläkarstudier i Umeå. Trots den långa flytten, lovar Matteus att han kommer fortsätta med sitt tiktokande om Öland och Stockholm.

Wilhelm NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons