unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Ölänningen om livet i Spanien: "Vardagen är rätt så behaglig här"

För fem år sedan bytte Mörbylångasonen Christoffer Krogh och hans familj ut det snöblandade regnet och kalla vindarna i Sverige mot ett liv i Costa Blanca, i sydöstra Spanien. Men det livsomvälvande beslutet skedde egentligen av en slump. Christoffer och hans familj spontanköpte en lägenhet i området – som de inte hade sett.
Ölänningen Christoffer Krogh i Spanien
Ölänningen Christoffer Krogh i Spanien
Foto: Victor Birkeland

– Vi hade inte varit här innan. Vi köpte den på distans och när vi tog över den såg den ut som sju svåra år. Vi hade inte tänkt att flytta hit men 2016 fick vi ett ryck. Vi hade bokat en resa hit och då ringde jag en mäklare för att kolla om de behövde hjälp i framtiden. Då hade den aktuella mäklaren precis öppnat ett nytt kontor och berättade att de behövde folk. Då sa vi att vi chansar och flyttar, säger Christoffer Krogh.

De tog flyttlasset och välkomnade äventyret med att flytta till ett nytt land – ovetandes om hur länge man skulle vara kvar. Fem år senare har man fortfarande inga planer på att lämna Spanien.

Foto: Victor Birkeland

– Minsta pojken var fyra månader när vi åkte ner. Han vet knappt var snö är, det är ju sjukt. Det var en tillfällighet och sen föll det sig ganska väl ut när vi kom på plats och jobbet har flutit på.

Christoffer arbetade som säljare i sju år i Sverige innan han sadlade om till mäklare i Spanien. I fyra år var han kvar på mäklarkontoret han började på. Sen för ett år sedan öppnade han upp ett eget kontor för Svensk fastighetsförmedling tillsammans med två andra delägare.

– Tanken var att vi skulle öppna upp 2020, innan pandemin slog till. Jag sa upp mig från mitt andra jobb i februari, tre veckor innan lockdown. Vi väntade på bolagsbildningen när pandemin slog till som värst. Då hade vi ingen aning om vilken påverkan det skulle ha. Jag var den enda delägaren på plats och vi blev inlåsta i nästan två månader. Då när vi satt inlåsta och allt var åt helvete skrev vi på avtalen och öppnade sen upp kontoret när vi fick komma ut i friheten igen. Lite i tron att vi kan ligga lite i vassen i början och ta det lugnt.

Foto: Victor Birkeland

Alla papper var påskrivna och bolaget hade bildats. Samtidigt satt Christoffer och familjen inlåsta, från en dag till en annan hade friheten tagits ifrån människorna i Spanien.

– Skolorna stängde och alla barn i hela Spanien fick hemundervisning. Jag fick bli lärare, laga lunch, ha gympalektioner – allt för att barnen skulle ha det bra. Poliserna snurrade ute på gatorna. Du fick bara åka nödvändiga resor från hemmet som till mataffären, sjukhus och apoteket. Gatorna var helt folktomma som i en spökstad, det var skitläskigt. Det var en höjdpunkt på dagen att gå ut för att tömma soporna, det är helt sanslöst egentligen. Det har svenskarna väldigt svårt att förstå. De säger: ”Det är väl inte så farligt att vara hemma”. Men när friheten tas ifrån en, det är väldigt speciellt. Det är som att ha fotboja kan jag tänka mig.

Efter två månaders inlåsning öppnade samhället upp igen och så även Christoffers nya mäklarkontor.

Foto: Victor Birkeland

– Vi har faktiskt sålt ganska bra 2020 och rivstartat 2021. Mer än vad vi har räknat med och detta året har börjat jättebra. Vi är försiktigt optimistiska, men så länge solen lyser så vill svenskar köpa semesterhus i Spanien. Pandemin har ju faktiskt bidragit till att snabba på digitaliseringen ännu mer i världen, och just nu förmedlar vi nästan alla bostäder via digitalavisningar, när köparna är hemma i Sverige.

Flytten till Spanien har Christoffer inte ångrat en sekund och att våga ta steget är något han rekommenderar för de som drömmer om ett liv utomlands.

– Det passar väl inte alla att flytta från sig trygghet i Sverige. Men det är klart man ska våga göra det man vill göra. Det enda man kan förlora är att man inte gjorde det. Alla behöver inte stanna i flera i år, men att göra resan är en upplevelse man kommer ha med sig. Flytt med familj och barn och byta skolor kan vara stökigt, men man lär sig att man är jäkligt anpassningsbar. Vill man uppleva saker måste man våga göra det också.

När känner du som mest att det var rätt beslut att flytta?

– Det är framförallt den här årstiden på året. Man ringer hem och får berättat för sig att det är mörkt, grått och knappt sol. Här är det varmt nu och framförallt ljust till cirka 19.00 på kvällarna. Man kan gå i shorts och t-shirt i december, januari och februari . Det gör något med humöret. Vardagen blir lite roligare och enklare att hantera. Sen är det många svenskar i området. Det finns svenska restauranger och pizzerior. Det är rätt gött med en kebabpizza ibland när man ätit tapas och paella varje dag.

Det finns i nuläget ingen plan på att flytta hem till Sverige och det kommer kanske aldrig att ske. Familjen har rotat sig och solen i Spanien håller dem kvar som en magnet. När allt kommer omkring är livet för kort för att inte ta chansen att göra det man drömmer om.

– Det är inte sangria varje dag, men vardagen är rätt så behaglig här.

Foto: Victor Birkeland

Läs mer