Annons

Ordningsvakter i golfbil grep grovt rattfull man på camping

Det är augusti 2022 och två ordningsvakter som arbetar på en camping på norra Öland kör runt i en golfbil för en nattrunda. Plötsligt noterar de en bil som är igång med lysena och att en kraftigt nedsmutsad man kliver in i bilen.
Publicerad 3 februari 2023
Montage genrebilder.
Montage genrebilder.Foto: Mostphotos

En av ordningsvakterna berättar att bilen kör iväg omkring 30 meter och de beslutar sig för att köra upp vid sidan av bilen. De uppmärksammar föraren att stanna och när de pratar med föraren fattar de misstankar om att föraren är kraftigt påverkad av alkohol. Enligt ordningsvakterna sluddrar mannen, har flackande blick och luktar alkohol. Han är även ostadig när han går ut ur bilen.

Ordningsvakterna beslutar sig för att gripa föraren och kontaktar polis.

Annons

När polis anländer sitter mannen på marken med ordningsvakterna bredvid sig. Mannen berättar att han hade tänkt sova i sin bil. I bilen hittades ett flak med öl där nio burkar saknades.

Mannen åtalades misstänkt för grovt rattfylleri. Det visade sig att han hade 1,3 promille alkohol vid tillfället, men han nekade till brott.

Mannen, som är i 25-årsåldern och från Norrköpings kommun, berättar om hur han spelade minigolf, drack några öl och träffade en tjej som han pratat med på Tinder. När han gick från stranden för att gå på toa tog han en genväg genom ett dike och snubblade, därav var han lerig. Han gick på toa och sedan till bilens passagerarsäte för att ladda sin telefon, det var då ordningsvakterna kom. Han vet inte varför de tyckte att han kört rattfull, han undrade om det fanns bevis om att han kört påverkad.

Tingsrätten bedömer att det inte framkommit någon anledning att ifrågasätta vittnets uppgifter. Ordningsvakten har varit i tjänst och har tydligt och detaljerat berättat om händelsen. Det har inte framkommit några skäl för honom att lämna oriktiga uppgifter och därför lägger tingsrätten vittnets uppgifter till grund för bedömningen. Mannen döms därför för grovt rattfylleri.

Tingsrätten anser att det saknas skäl att tro att mannen kommer att fortsätta göra sig skyldig till brott. Påföljden bestäms till villkorlig dom och samhällstjänst om 50 timmar.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons