GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Par frias mer än de fälls efter stöldturnén på Öland

Även om den 31-åriga kvinnan och den 27-årige mannen döms till åtta månaders fängelse vardera så underkänns stora delar av åtalet av Kalmar tingsrätt.
Publicerad 21 juli 2021 • Uppdaterad 22 juli 2021
Polisens foton av kvinnan och mannen efter att de gripits i Färjestaden.
Polisens foton av kvinnan och mannen efter att de gripits i Färjestaden.
Foto: Ur Polisens förundersökning

Förutom stöld från en husvagn i Mönsterås i januari, som mannen frias för, så åtalades paret på samtliga punkter för att ha begått brotten tillsammans och i samförstånd.

De greps i Färjestaden den 16 maj efter en mängd tillgreppsbrott i området. Mannen och kvinnan, som både har allvarliga drogproblem, har ömsom nekat till brott, ömsom sagt sig inget minnas på grund av missbruk.

Den 13 maj fick två äldre kvinnor i samma trapphus påringning av en kvinna som bad om att få låna toaletten. Kvinnan påstod sig vara gravid och ”ville inte sätta sig i naturen”. Ute på gatan väntade en man på henne.

Hos den ena målsäganden stals inget men enligt åklagaren var det avsikten och därför åtalades paret för försök till grov stöld. Hos den andra målsäganden stals två vigselringar, vilket ledde till åtal för grov stöld. Men tingsrätten friar 27- och 31-åringen.

De två drabbade kvinnorna har inte kunnat peka ut paret vare sig vid fotokonfrontation eller under rättegången - de känner inte igen dem. I brist på andra vittnen eller teknisk bevisning faller åtalet. Värt att notera är dock att en polisman den aktuella dagen har sett paret i närheten av där de två kvinnorna bor.

Samtidigt så fälls paret för att samma dag ha stulit 500 kronor från en student på Ölands folkhögskola. Studenten bjöd in paret som ville fylla på sina vattenflaskor, och när han lämnade rummet en stund försvann sedeln från en plånbok - vilket han upptäckte vid återkomsten. Paret förnekade stölden och gick därifrån. Studenten hade inga problem att känna igen de två i rättssalen.

Någon gång den 15 eller 16 maj stals en mottagarenhet till en kamera, tillhörande länssjukhuset och värd 100 000 kronor, ur en bil i Färjestaden. Den återfanns hemma hos den åtalade kvinnan. Även där friar tingsrätten, som resonerar som så att det inte finns bevis för att paret har gjort inbrottet i bilen och stulit enheten. Enligt paret har många människor tillgång till hennes lägenhet, så det går inte att utesluta att någon annan har lagt dit den.

Den 16 maj dyker paret upp hos en äldre man i Färjestaden. Kvinnan påstår sig vara gravid och paret får komma in och låna toaletten. Efteråt saknas mannens nyckelknippa. Här fälls paret för både försök till grov stöld och egenmäktigt förfarande.

När de grips senare samma dag har mannen en ryggsäck full med föremål. Väskan och flera föremål har stulits ur ett förråd i Färjestaden under dagen. Andra föremål i väskan kommer från Hotell Skansen som också haft inbrott. Mannens egna ryggsäck återfinns några dagar senare, i ett annat förråd i Färjestaden som har haft inbrott. Även den ryggsäcken innehåller stöldgods. Någon hade då bytt lås på förrådet, och enligt åklagare var det paret som gjort det efter att först ha brutit sig in. Paret frias för samtliga dessa brott. Tingsrätten anser att kvinnan inte kan läggas till last för stöldgods som mannen har i sin ägo, och tar först bort henne ur ekvationen.

Mannen säger sig ha hittat ryggsäcken med stöldgods. Den egna ryggsäcken har han glömt dagen innan säger han, och har ingen aning hur stöldgods har hamnat i den. I brist på övrig teknisk bevisning eller vittnesmål kan han inte knytas till vare sig de aktuella inbrotten eller stölderna och han frias därför.

Summa summarum fälls mannen och kvinna för stöld, försök till grov stöld samt egenmäktigt förfarande. Straffet blir åtta månaders fängelse för båda. Samtliga skadeståndsyrkanden avslås.

Kvinnan dömdes 2019 för grov stöld till åtta månaders fängelse och likaså till åtta månaders fängelse 2018 för bland annat grov stöld och stöld.

Mannen dömdes 2019 till åtta månaders fängelse för bland annat misshandel, försök till stöld, grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Onsdagens dom är en deldom. Paret misstänks även ha rånat en äldre kvinna i Kalmar.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar kalmarposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.