GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Polisen sammanfattar Super Rally 2022: ”Så bra som vi hoppats på”

Super Rally 2022 lider mot sitt slut och polisen kan konstatera att det har varit en väldig välordnad och lugn tillställning, sett ur en polisiär synvinkel.
– Det är skönt att det har gått så bra som vi hade hoppats på, säger lokalpolisområdeschef Olof Bråve.
Publicerad 5 juni 2022 • Uppdaterad 7 juni 2022
SuperRally 2022, Lundegårds camping.
SuperRally 2022, Lundegårds camping.Foto: Peter Boström

Sommaren på Öland rullade igång med dunder och brak. Harley Davidson-motorcyklarna ringlade fram längs vägarna på Öland och till Lundegårds camping. Där landade omkring 11 000 personer för att delta i evenemanget Super Rally 2022.

Många aktörer har förberett sig en längre tid för det stora evenemanget, bland annat polisen som sammanfattar kommenderingen som lyckad.

– Det viktigaste är att vi har haft väldigt bra samarbete med arrangören inför, under och efter genomförandet. Det är en förutsättning för att kunna genomföra en sådan här stor pjäs. Andra samarbeten som vi är nöjda med är med båda Ölandskommunerna och Kalmar kommun, Trafikverket och Region Kalmar. Det är skönt att det har gått så bra som vi hade hoppats på, lokalpolisområdeschef Olof Bråve.

Med tanke på deltagarantalet har antalet anmälda brott varit väldigt få.

– Under kommenderingen har vi haft 9 rattfyllerister på motorcykel, varav 7 var på hemvändardagen. Vi har haft 3 drograttfyllerister, 1-2 olaga hot som är relaterat till alkohol, 2-3 stycken ringa narkotikabrott och några enstaka misshandlar, som egentligen inte är fler än under en normal sommarhelg på Öland. 15 stycken har blivit omhändertagna för fylleri och med tanke på att det var 11 000 deltagare och det dracks en betydande mängd alkohol så är det väldigt få.

– Det har inträffat en del trafikolyckor, oftast singelolycka med motorcykel. Tack och lov ska ingen ha blivit allvarligt skadad, vad vi vet.

Det som stack ut under kommenderingen skedde på Kalmarsidan och Svinö, menar Olof Bråve.

– Det som var lite överraskande var att vi, i samarbete med Kronofogdemyndigheten, har utmätt gods och säkerställt betalning för 2,2 miljoner kronor. Det har varit motorcyklar, bilar och andra medel som återtagits av Kronofogdemyndigheten. Majoriteten av dessa har koppling till organiserad brottslighet, men det fanns undantag.

Samarbetet med Kronofogdemyndigheten är något som kommer att fortsätta även efter kommenderingen.

– Det är anmärkningsvärt att det är så stora belopp. Ibland har Kronofogdemyndigheten svårigheter att mäta ut beloppen och det är ur ett samhällsperspektiv viktigt få in de här pengarna. Vi kommer att fortsätta med det i Kalmar och bygga ut samarbetet, för det har visat sig vara väldigt bra.

Nu när Super Rally 2022 är slut påbörjar nästa stora planering för polismyndigheten.

– Nu ska vi avsluta det här imorgon förmiddag och då tar midsommarplaneringen vid, som också är en stor pjäs.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.