Polisjakt efter golfbil med rattfull förare – nu åtalas han

En man i 30-årsåldern åtalas nu vid Kalmar tingsrätt misstänkt för rattfylleri.
Publicerad lördag 10:00
Arkivbild, Kalmar tingsrätt.
Arkivbild, Kalmar tingsrätt.Foto: Hedda Ottestam

Det var vid 03-tiden en natt i juli 2022 som en polispatrull i Borgholm såg två personer färdas i en golfbil. Färden ska ha gått fort och polisen berättar i förhör hur de såg att golfbilen gjorde flera snäva svängar. Polisen börjar därför köra efter golfbilen och signalerar åt föraren att stanna.

Föraren tittar bakåt och får ögonkontakt med polisen men fortsätter trots detta att köra och gasar istället på. Nu har ytterligare en polispatrull anslutit till jakten.

Färden med golfbilen tar slut först när ekipaget når ett grönområde en bit bort. Polisen ser då hur föraren lämnar förarsätet för att springa iväg över gräset. Kvar i golfbilen sitter en passagerare med en ölburk i handen.

En polispatrull tar hand om den kvarvarande passageraren medan den andra patrullen tar upp jakten på den springande föraren. Två poliser hoppar ur bilen och springer efter mannen till fots. Efter cirka 100 meter har de kommit ikapp föraren, som visar sig vara en man i 30-årsåldern.

”Jag ifrågasätter NNs körning varpå NN svarar att vi i stället skulle jaga den som kört golfbilen, jag svarar NN att jag legat precis bakom honom under färden och att jag sett honom köra golfbilen. NN upplevs som kraftigt berusad, han luktar kraftigt av alkohol från utandningsluft och har ett sluddrande tal”, skriver en av poliserna i patrullen i en rapport.

Polisen menar att brottet bör bedömas som grovt eftersom det befann sig flera berusade människor i rörelse där golfbilen framfördes samt att föraren själv även var berusad.

Alkoholkoncentrationen i mannens utandningsluft ska ha uppmätts till 0,75 milligram per liter, vilket motsvarar 1,5 promille alkohol i blodet.

I förhör berättar mannen att han under dagen då händelsen inträffat ska ha druckit ”någon drink och kanske även någon öl”, men att han inte riktigt kommer ihåg. ”Det kan bli lite alkohol när man har semester”, förklarar han.

Mannen berättar att han såg att fordonet som förföljde golfbilen var en polisbil men att han inte förstod att han behövde stanna. Han berättar att en av polisbilarna vid ett tillfälle ska ha rammat golfbilen och skrikit på honom, vilket var varför han försökte springa iväg från poliserna senare.

Angående att det fanns mycket folk på platsen menar han att golfbilen är ett ”långsamtgående och ofarligt fordon” och att han aldrig hade kört bil i påverkat tillstånd.

Mannen erkänner brott.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.