GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Premiär för film om den öländska turismen: ”Äntligen”

”Öland och turisterna” skulle egentligen ha haft premiär redan under Skördefestens invigning förra året.
Publicerad 2 augusti 2021
På 1930-talet kom många turister på cykel till Öland och på bilden syns en kvinna passera skurkvarnen i Jordhamn. Idag upplever cykelturismen en renässans.
På 1930-talet kom många turister på cykel till Öland och på bilden syns en kvinna passera skurkvarnen i Jordhamn. Idag upplever cykelturismen en renässans.
Foto: Historiska Muséet, Stockholm

Som med så mycket annat satte pandemin stopp för det. Men den 7 augusti blir det ”världspremiär” på Folkan i Borgholm. Den visas på Folkan även dagen därpå samt i Löttorp den 14 augusti och i Mörbylånga 15 augusti.

– Äntligen, säger Sven Ekberg som med ”Öland och turisterna” nu har gjort tre dokumentärfilmer om Öland.

De tidigare filmerna är ”Över sund över hav” och ”Ur sund, ur hav”.

Den nya dokumentären skildrar Ölandsturismen, från starten när Borgholms badort bildades på 1850-talet och fram till dagens massturism.

– Efter filmerna om de gamla näringarna fisket och sjöfarten tycket jag det var viktigt att dokumentera även turismens historia och utveckling, förklarar Sven Ekberg i ett pressmeddelande.

– Generösa privatpersoner har lånat ut gamla svartvita filmer och bilder från turismens barndom.

Medverkar i filmen gör Rolf Attoff, Jim Rudolfsson, Boris Brawin, Sonja Sturesson, Pelle Aldestam, Karin Fransson, Anna Barkevall och nu bortgångne Kay Wiestål. Ölandskännaren Rolf Nilsson berättar hur turismen i slutet av 1800-talet var helt koncentrerad till Borgholm, för att på 1930-talet förändras då turisterna började hitta till Köpingsvik med sin långa vita sandstrand.

– Vi har också en exklusiv intervju med kungen på Solliden som efter alla somrar på Öland inte vill kalla sig turist utan sommarölänning.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar kalmarposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.