Annons

Psykotisk man körde i diket och galopperade iväg - återvände för pass och godis

Under rättegången sade sig mannen inte minnas något av händelsen, trots att han vid tidigare tillfällen kunnat berätta precis vad som hänt och hur han resonerat i samband med olyckan på södra Öland.
Publicerad 26 juni 2021
Här tog bilfärden slut.
Här tog bilfärden slut.Foto: Ur Polisens förundersökning

Klarlagt är att 35-åringen från norra Sverige befann sig på Öland i slutet av augusti förra året. Under en bilfärd på 136:an mellan Mörbylånga och Stora Frö körde han i mycket hög hastighet och gjorde flera farliga omkörningar, innan han slutligen körde i diket och hamnade på en åker.

Förste person på platsen vittnade om hur 35-åringen hoppade ut ur olycksbilen, ”galopperade” bort till honom och satte sig i hans bil. ”Kör, kör, kör!” sa 35-åringen till mannen, som upplevde honom som väldigt chockad. De gick ur bilen och började prata och när fler människor anslutit sprang 35-åringen bort till sin kvaddade bil och hämtade sitt pass och en godispåse. Han pratade om allt möjligt med allt och alla, enligt vittnet, varefter han fördes med ambulans till Kalmar där han slutligen hamnade på psyket.

Annons

Mannen har en sjukdom som emellanåt bryter ut och som då kan påverka hans psykiska hälsa, vilket både mor och mormor vittnade om under rättegången, och som eventuellt kan ha försatt 35-åringen i en psykos den aktuella dagen. Samtidigt var han påverkad av cannabis och polisen hittade närmare fem gram cannabis i bilen. Även narkotikabruket kan ha försatt honom i ett psykotiskt tillstånd.

Under rättegången sade sig alltså 35-åringen inte minnas något från händelsen. Ett par veckor efter olyckan mejlade han dock polisen och medgav att han hade kört för fort, missuppfattat hastigheten på grund av stress och sin sjukdom, och tappat kontrollen över bilen. I det ögonblicket hade han fattat beslutet att köra ut på åkern för att undvika en frontalkrock.

En liknande redogörelse kom han med i ett förhör några månader senare, så att han nu inte säger sig minnas något alls framstår som ”tillrättalagda och anpassade efter processens olika steg”, skriver Kalmar tingsrätt i sin dom.

Rätten anser att även om mannens psykiska tillstånd har varit påverkat av sjukdomen så har han varit tillräckligt medveten för att kunna bedömas ha agerat med uppsåt. Han fälls därför för grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Straffvärdet uppgår till tre månaders fängelse men här får mannen avdrag då den psykiska störningen gjort att han haft ”nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande”. Straffet blir två månaders fängelse.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons