Annons

Rejäl ökning av bygglov på norra Öland: ”Mer än vi hade räknat med”

– Vi har märkt ett uppsving under flera år, men ökningen med cirka 30 procent jämfört med förra året var mer än vi hade räknat med, säger Borgholms bygglovschef Ricky Wreinert.
Publicerad 27 januari 2021
Ricky Wreinert, bygglovschef på Borgholms kommun.Foto: Borgholms kommun

Borgholms kommun är mycket nöjd när den sammanfattar byggsvängen 2020. På flera punkter har man sett en rejäl ökning, vilket sammanfattas med att ”byggmarknaden går på högvarv”.

– Det är väldigt kul att det finns ett så stort intresse av att bygga i kommunen. Det är positivt för näringslivet och genererar arbetstillfällen, våra hantverkare får gott om jobb framöver, menar Joel Schäfer, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Annons

Antalet beviljade bygglov ökade med 29 procent i jämförelse med 2019, förhandsbeskeden med hela 102 procent. Kommunen hanterade även flest strandskyddsärenden i länet.

– Även under 2021 är ett flertal intressanta projekt på gång, med flerbostadshus på olika håll i kommunen, något som vi inte är riktigt vana vid här i Borgholm. Detta öppnar för att fler ska kunna bosätta sig här i kommunen, säger bygglovschef Ricky Wreinert.

En förstärkning av bygglovssidan sker nu för att kunna hantera den ökade belastningen, som ser ut att hålla i sig under 2021, och under våren görs en satsning för att ytterligare digitalisera bygglovshanteringen. Målet med satsningen är en effektivare ärendehantering som ska underlätta för den som söker bygglov. Kommunen flaggar dock för att det kan ”medföra vissa förseningar nu medan projektet införs”, och ber om förståelse för det.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons