Romansbedragare lurade man på över en halv miljon

Han trodde att de dejtade – hon ville bara ha hans pengar. Nu döms en kvinna i 30-årsåldern hemmahörande i Finspångs kommun efter att ha lurat en funktionsnedsatt man på Öland på över 500 000 kronor.
Öland • Publicerad 1 december 2022 • Uppdaterad 2 december 2022
Montage.
Montage.Foto: Mostphotos, Polisen

Det hela började för fyra år sedan när mannen, som också är i 30-årsåldern, träffade kvinnan på en dejtingsida. Mannen fattade snabbt tycke för kvinnan och de bestämde sig för att prata vidare med varandra och att de skulle ses – men så blev det inte.

Ett tag efter att mannen och kvinnan chattat med varandra så började hon i stället fråga om mannen kunde föra över pengar till henne. Hon sa även att hon skulle betala tillbaka till mannen, vilket han trodde på. Enligt domen ska mannen ha gjort 12 överföringar under sommaren 2018 på omkring 40 000 kronor till ett konto som stod på kvinnans dåvarande sambo, men som hon skötte.

Tingsrätten bedömer att det är ställt utom rimligt tvivel att det är kvinnan som påtryckt och talat om för mannen när hans bank-id behövde användas. Hon ska även ha  hjälpt mannen att skaffa ett.
Tingsrätten bedömer att det är ställt utom rimligt tvivel att det är kvinnan som påtryckt och talat om för mannen när hans bank-id behövde användas. Hon ska även ha hjälpt mannen att skaffa ett.Foto: Polisens förundersökning

När kvinnan lurat av mannen på hans pengar så började hon även ta lån i mannens namn. I chattloggar som förekommer i polisens förundersökning går det att läsa hur kvinnan vid flertalet gånger bad mannen bekräfta lånen via sitt bank-id när det behövdes.

Sammanlagt ska kvinnan ha tagit lån i mannens namn på omkring 494 000 kronor under en månads tid och inte haft som avsikt att betala tillbaka.

Mannen började efter ett tag ifrågasätta kvinnan och påtryckte flera gånger om hur han ville ha tillbaka sina pengar. I förhör uppger mannen att han kände sig tvingad till att ta mer lån åt kvinnan och att han kände sig hotad. Bland annat hotade hon med att hon skulle ta lån på familjemedlemmar till honom och att hon skulle se till att han blev av med jobbet genom att ringa till hans chef. I kvinnans mobil spårades även satellitbilder på mannen och hans familjs hem.

Efter att mannen slutat svara kvinnan skickade kvinnan flera meddelanden som mynnade ut i hot om att ta lån på hans familjemedlemmar också.
Efter att mannen slutat svara kvinnan skickade kvinnan flera meddelanden som mynnade ut i hot om att ta lån på hans familjemedlemmar också.

I förhör uppger kvinnan att det var mannen som erbjöd sig att hjälpa till med hennes ekonomi då kvinnan hade stora skulder. Hon uppger även att det var han som bekräftade lånen via sitt bank-id och att det inte skulle ha skett några påtryckningar från hennes sida.

Tingsrättens bedömning är att kvinnan ”utnyttjat den sårbarhet och utsatthet mannen har i och med sin funktionsnedsättning”.

”Genom sitt agerande har NN försatt MS i en oerhört svår situation; han kommer nu att vara skuldsatt ”upp över öronen” under många år framöver.”, skriver Kalmar tingsrätt i sin dom.

Mot sitt nekande så döms kvinnan till 1 år och 6 månaders fängelse för grovt bedrägeri, bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. Hon ska även betala 115 000 kronor i skadestånd till mannen samt 37 000 kronor till två långivare mannen använt sig av.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.