Så blir Kalmar slotts nya utställning om Ölandsbron som fyller 50 år

I år är det 50 år sedan Ölandsbron byggdes och förändrade Öland och Kalmarregionen för alltid. Kalmar Slotts nyinvigda fotoutställning ”Ölandsbron firar 50 år!” är en hyllning till bron och människorna som byggde den. Beslutet om bron väckte både positiva och negativa känslor hos befolkningen, så därför bjuder samtidigt utställningen in till reflektion kring brons inflytande.
Publicerad 3 maj 2022
Foton: Åke Håkansson
Foton: Åke Håkansson

I fredags invigdes fotoutställningen ”Ölandsbron firar 50 år” på Kalmar Slott. Utställningen har en stor bredd med minnen från 1972 till 2022, inte bara i bild, utan även i ljud i form av inspelningar. I en monter finns även ett tiotal modellbilar, lånade från Volvo Museum, som visar bilens utveckling under de senaste femtio åren. I rummet intill kan barnen leka på en mini-Ölandsbro. Fotograf bakom utställningen är Åke Håkansson, som med hjälp av sitt barnbarn Teodor Håkansson har digitaliserat alla bilder.

Tillsammans med journalisten Johnny Stamming var Åke Håkansson på plats för Aftonbladets räkning och följde brons uppbyggnad under hela processen. I deras artiklar, som finns att läsa i utställningen, rapporteras både de positiva och de ifrågasatta delarna av Ölandsbron. Bron skapade framtidstro, men även oro och ovisshet.

Första förslaget om att bygga en bro mellan Öland och fastlandet kom år 1932 och följdes av en riksdagsmotion 1933. Däremot togs inte det första spadtaget förrän den 30 december 1967. Sedan väntade fem år av hårt arbete, dygnet runt, sex dagar i veckan. Den 30 september 1972 klipptes bandet av Kronprins Carl Gustaf och därefter kör Kronprinsen över bron med poliseskort samt VIP-gäster i röda bussar. Timmarna efter var det trafikkaos. Det tog timmar att ta sig över bron och turister satt i solstolar i köbildningen.

"Ölandsbron firar 50 år! – En fotoutställning på Kalmar Slott" visas varje dag till och med 6 november.

Foto: Kalmar slott
Foto: Kalmar slott

Fotografen Åke Håkansson föddes i Kalmar 1933 och började jobba som fotograf redan som 15-åring, direkt efter examen från realskolan. Genom årens lopp har han arbetat för Barometern, Skotte-Foto, fotograf Walter Olsson, bildbyrån Skåne-reportage. Den största delen av sin karriär arbetade han som riksfotograf åt Aftonbladet och som frilansfotograf.

– Först vill jag tacka morfar för förtroendet att förvalta denna bildskatt. Det är fint att se fotografierna tryckta i större format, och inte endast på en datorskärm. Nu kommer bilderna till sin rätt. För mig visar utställningen morfars bredd och jag har valt ut de bästa bilderna. Det är ett perfekt sätt att visa hans förmåga att ta bra bilder oavsett motiv, säger Teodor Håkansson i ett pressmeddelande.

Foto: Åke Håkansson
Foto: Åke Håkansson

Fakta om Ölandsbron:

- Det första spadtaget togs den 30 december 1967.

- Ölandsbron invigdes den 30 september 1972 av Kronprins Carl Gustaf.

- Ölandsbron kostade 80 miljoner kronor att bygga (på 1960- och 1970-talet), vilket i dagens penningvärde är cirka 1 miljard kronor.

- Ölandsbron är 42 meter över vattenytan och 22 meter under vattenytan.

- Ölandsbron är 13 meter bred och 6 072 meter lång.

- 360 000 ton cement har format Ölandsbron.

- Cirka 6 850 000 fordon trafikerar Ölandsbron per år.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.