Så blir konstnärliga utsmyckningen på Nya Åkerboskolan

Det blir keramikern Caroline Möller som ska få skapa konst till Nya Åkerboskolans matsal, bibliotek och innergård. Borgholms kommun avsätter en halv miljon kronor för detta ändamål.
Publicerad 18 april 2023
Caroline Möller.
Caroline Möller.Foto: Eva Finder

Den som ska få sätta sin konstnärliga prägel på Nya Åkerboskolan är Caroline Möller som sedan 35 år tillbaka är verksam som keramiker i Haget på norra Öland.

Hon har haft många uppdrag inom offentlig konst och färdigställde precis ett verk för en skola i Uppsala. Men att få skapa konstverk för Nya Åkerboskolan tycker hon känns extra roligt.

– Jag är så glad att jag fått det här uppdraget, jag känner barnen i skolan, mina barn har gått där och jag har även jobbat som bildlärare på skolan, säger Caroline Möller i ett pressmeddelande.

I ett av konstverken kommer eleverna själva att få vara med och skapa. Det gäller verket ”Betraktelser”, som ska pryda skolans innergård. Eleverna kommer få skriva ner sina tankar om den öländska miljön och naturen på ett papper. Texten kommer sedan ristas in i keramikplattor som sätts upp under tak i uterummet med belysning under.

– Jag hoppas att konstverken ska bidra till att öka trivseln men också till att barnen får inspiration till eget skapande och kreativitet. En tanke med mitt arbete på skolan är också att väcka tankar om naturen och miljön och en vördnad för den, säger Caroline Möller.

I biblioteket kommer två verk, ”Naturdagboken” och ”Pusslet”, placeras ut. I verket ”Naturdagboken” ska Carl von Linnés handskriva texter om platser på norra Öland tryckas på rakubrända keramikplattor. Där ska även växter brännas in.

I matsalen kommer ett verk med namnet ”De fyra elementen” att ta plats, vilket anspelar på branden som drabbade skolan år 2019.

– Här jobbar jag med de fyra elementen- luft, vatten jord och eld. Med elden tar jag med det som hänt med branden på skolan. En händelse som också måste få ta plats men jag tar också vara på den kraft och det positiva som kom av den här olyckan – att vi nu har en ny skola, berättar Caroline Möller.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.