Annons

Så påverkar cyberattacken Ölandskommunerna

Det var vid 20-tiden på måndagen som Ölandskommunerna uppmärksammades på ett dataintrång. Det var stora mängder data som kopierades och IT-avdelningen kopplade omedelbart från internet genom att stänga ner servrarna för att minimera eventuell skada.
Publicerad 13 december 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Kommunernas verksamheter påverkas i stor omfattning av attacken. Ett externt företag har anlitats för att utreda intrånget. Den preliminära uppskattningen är att det kommer att ta två till fyra dagar innan problemet är åtgärdat och att man åter är i full drift.

Så påverkas allmänheten och kommunerna:

Annons

• Mörbylånga kommuns hemsida fungerar inte. Det går dock att ringa kommunen på telefonnummer 0485 - 470 00, men svarstiden kan vara längre än normalt.

• Borgholm kommuns hemsida fungerar och det går att ringa till kommunen via servicecenter på 0485 - 880 00.

• Orosanmälningar görs till respektive kommun på telefonnummer ovan.

• Båda kommunerna informerar kontinuerligt via respektive Facebooksida.

• Borgholms Energi kan ta emot samtal och hjälpa kunder, men inte ta emot e-post.

• Anställda i båda kommunerna har begränsade möjligheter att komma åt information i sina system och har inte tillgång till varken internet eller e-post. Vissa e-tjänster ligger nere för allmänheten, bland annat Infomentor.

• På biblioteken fungerar inte Meröppet för tillfället. Lån och återlämning av biblioteksmedier görs manuellt i disken.

– Verksamheterna ställer om så att arbetet kan flyta på så normalt som möjligt. Kommunens samhällsviktiga verksamheter bedöms fungera, säger kommunchef Jens Odevall, i ett pressmeddelande.

– Åtgärder har vidtagits för att trygga våra omsorgstagare. Vi har rutiner för att garantera att vi kan öppna även digitala lås till dem som inte själva kan låsa och genom ett nära samarbete med Region Kalmar har vi tillgång till journaler. Trygghetslarmen fungerar eftersom det är en tjänst som ligger utanför kommunen, säger socialchef Anna Hasselbom Trofast.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons