Så ska smarta verktyg underlätta äldres vardag

Under fredagen den 15 oktober visades framtidens smarta hem upp i Ölands Köpstad. Södra Ölands demensteam, Linnéuniversitetet och Mörbylånga kommun var på plats.
Färjestaden • Publicerad 19 oktober 2021
Jenny Brede, verksamhetsutvecklare i Mörbylånga kommun, håller upp ett par VR-glasögon. På bilden till höger visas en läkemedelsrobot.
Jenny Brede, verksamhetsutvecklare i Mörbylånga kommun, håller upp ett par VR-glasögon. På bilden till höger visas en läkemedelsrobot.Foto: Hedda Ottestam

– Många har varit här och ställt frågor. Det har uppstått mycket diskussioner och bra samtal, säger Jenny Brede, verksamhetsutvecklare i Mörbylånga kommun.

Varför har ni ordnat den här utställningen?

– Vi ser en ökad äldre befolkning i kommunen och då tycker vi det är viktigt att hitta bra hjälpmedel som gör att man klarar sig själv i så stor utsträckning som möjligt. Det här kändes som en bra möjlighet att visa upp de smarta verktygen för allmänheten.

Linnéuniversitetet byggde upp en prototyp för hur framtidens hem kan komma att se ut. Montern går att se på Färjestadens bibliotek till och med 15 december.
Linnéuniversitetet byggde upp en prototyp för hur framtidens hem kan komma att se ut. Montern går att se på Färjestadens bibliotek till och med 15 december.Foto: Hedda Ottestam

Under coronapandemin har många hållit kontakten med nära och kära via videosamtal på datorn eller telefonen. På det sättet har många redan provat på en del av framtidens smarta hem.

– Middagssamtal på distans kan vara en bra metod för att äldre ska känna sig mindre ensamma, säger Dino Viscovi, som forskar inom människors digitala vardag vid Linnéuniversitetet.

– Det finns även en superförenklad surfplatta med bara två knappar för de som känner sig lite osäkra på teknik. Då kan det vara så att man bara behöver klicka på en enda knapp för att ringa upp sin familj.

På plats fanns även VR-glasögon som ska hjälpa med avslappning och verka mot ångestproblematik.

Siw Gustafsson och Ami Bachér kikade förbi och passade på att testa VR-glasögon. – Jag fick testa att skjuta på olika grejer, det var kul att testa.
Siw Gustafsson och Ami Bachér kikade förbi och passade på att testa VR-glasögon. – Jag fick testa att skjuta på olika grejer, det var kul att testa.Foto: Hedda Ottestam

Andra delar i framtidens smarta hem kan vara en matta som läser av balansproblem, en spegel som mäter av puls och blodtryck, eller en robotarm som hjälper rörelsehindrade att få i sig maten.

– Just robotarmen har vissa blivit lite skrämda för, men den är en viktig del i att känna sig mer självständig och sparar dessutom in på antalet besök som sjuksköterskor behöver göra hemma hos patienten.

Men alla smarta verktyg kommer inte att finnas i varje hem samtidigt, menar Dino:

– Man kan inte ha allt i rummet utan man får anpassa efter individens enskilda behov.

Klicka på bilden nedan för att se fler bilder från eventet:

bild 1/6
Jenny Brede, digital verksamhetsutvecklare i Mörbylångakommun, håller upp ett par VR-glasögon.
En läkemedelsrobot som portionerar ut rätt antal läkemedel och säger till när det är dags att ta dem.
Anders Gustafsson från Mörbylånga kommun jobbar med satsningen ”Mer digital” som ska få fler äldre att bli mer digitala.
En smartklocka som kan användas som GPS för att ha koll på förvirrade personer som går vilse lätt.
Anna-Lena Nilsson, projektledare på E-hälsoinsitutet, tipsade om ett digitalt utställningsrum som går att se på www.ehealtharena.se/showroom
Olika färger i ett veckoschema ska hjälpa dementa att få bättre ordning på sin vardag.
Jenny Brede, digital verksamhetsutvecklare i Mörbylångakommun, håller upp ett par VR-glasögon.
En läkemedelsrobot som portionerar ut rätt antal läkemedel och säger till när det är dags att ta dem.
Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.