Så ska smarta verktyg underlätta äldres vardag
– Många har varit här och ställt frågor. Det har uppstått mycket diskussioner och bra samtal, säger Jenny Brede, verksamhetsutvecklare i Mörbylånga kommun.
Varför har ni ordnat den här utställningen?
– Vi ser en ökad äldre befolkning i kommunen och då tycker vi det är viktigt att hitta bra hjälpmedel som gör att man klarar sig själv i så stor utsträckning som möjligt. Det här kändes som en bra möjlighet att visa upp de smarta verktygen för allmänheten.
Under coronapandemin har många hållit kontakten med nära och kära via videosamtal på datorn eller telefonen. På det sättet har många redan provat på en del av framtidens smarta hem.
– Middagssamtal på distans kan vara en bra metod för att äldre ska känna sig mindre ensamma, säger Dino Viscovi, som forskar inom människors digitala vardag vid Linnéuniversitetet.
– Det finns även en superförenklad surfplatta med bara två knappar för de som känner sig lite osäkra på teknik. Då kan det vara så att man bara behöver klicka på en enda knapp för att ringa upp sin familj.
På plats fanns även VR-glasögon som ska hjälpa med avslappning och verka mot ångestproblematik.
Andra delar i framtidens smarta hem kan vara en matta som läser av balansproblem, en spegel som mäter av puls och blodtryck, eller en robotarm som hjälper rörelsehindrade att få i sig maten.
– Just robotarmen har vissa blivit lite skrämda för, men den är en viktig del i att känna sig mer självständig och sparar dessutom in på antalet besök som sjuksköterskor behöver göra hemma hos patienten.
Men alla smarta verktyg kommer inte att finnas i varje hem samtidigt, menar Dino:
– Man kan inte ha allt i rummet utan man får anpassa efter individens enskilda behov.
Klicka på bilden nedan för att se fler bilder från eventet: