Samarbete mellan förskola och bibliotek ska gynna barnen

Runstens förskola och biblioteket flyttade till nyrenoverade lokaler för ett antal år sedan. Nu har man ett spännande samarbete som ska gynna barnen.
Publicerad 18 maj 2021
En kokbok är bra om man ska göra efterrätt.
En kokbok är bra om man ska göra efterrätt.Foto: Borgholms kommun

Till Borgholms kommuns glädje ökar barnantalet i den södra och östra delen av kommunen. Runstens förskola växer och verksamheten fick utökade ytor för att möta behovet. För ett antal år sedan flyttade förskolan och biblioteket in i nyrenoverade lokaler och nu har verksamheterna ett givande samarbete med varandra.

– Att dela byggnad med biblioteket har möjliggjort ett unikt samarbete, där vi på ett naturligt sätt tar del av och drar nytta av varandras kompetenser och kan skapa en kreativ miljö för barnen, säger Anna Landefrö, rektor på Runstens förskola.

Både förskolan och biblioteket satsar på att utveckla språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt. Bibliotekets lokaler integreras med förskolans vilket ska ge barnen en språkstimulerande miljö varje dag. Dessutom får barnen tät kontakt med utbildad bibliotekspersonal som deltar i det pedagogiska arbetet med bland annat sagoklubb.

Genom att biblioteket är en naturlig del av barnens vardag är tanken att det ska vara en trygg miljö för barnen även på fritiden då biblioteket är öppet för allmänheten.

– Profileringen bidrar till att öka attraktiviteten för östra sidan. Det är positivt med den kreativa samverkan, samtidigt som vi nyttjar lokalerna på ett effektivt sätt. Vi märker att den här satsningen är uppskattad av både föräldrar och barn. Få andra förskolor kan erbjuda sådana möjligheter varje dag, säger utbildningschef Roland Hybelius.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.