Samlade in över 200 000 till Ukraina: ”Ohygglig generositet”

210 000 kronor. Så mycket samlades in när 16 stycken spelningar hölls över hela Öland – för att stötta Ukraina.
– Jag hade inte förberett mig för hur mycket det skulle bli, säger Lennart Palm, en av arrangörerna.
Öland • Publicerad 6 mars 2023 • Uppdaterad 8 mars 2023
Lennart Palm.
Lennart Palm.Foto: Privat

– Det känns jättebra, jättekonstigt och overkligt på samma gång. Jag hade inte förberett mig för hur mycket det skulle bli, säger Lennart Palm, en av arrangörerna till insamlingskonserterna som hölls under söndagen på Öland.

– Hela grejen funkade. Och alla människor var så glada, fortsätter han.

Det var i början av året som musikern Lennart Palm bjöd in 60 stycken öländska musiker för att tillsammans hålla i 16 välgörenhetskonserter på olika platser på ön. Detta för att samla in pengar till Radiohjälpens insamling till Ukraina.

”Det känns jättebra, jättekonstigt och overkligt på samma gång. Jag hade inte förberett mig för hur mycket det skulle bli.”
Lennart Palm, musiker.

I söndags hölls spelningarna och musiken ekade över församlingshemmen och bygdegårdarna på Öland. Samtidigt samlades 210 000 kronor in.

– Det innebär att det är långt över 10 000 kronor per konsert och det visar en ohygglig generositet, säger Lennart.

Initiativet gick verkligen hem hos ölänningarna. På nästan varenda spelning var det fullsatt, berättar Lennart. Och kanske en aning trångt, i positiv bemärkelse.

– När jag förberedde lokalen för 60 sittplatser så fick vi klämma in lika många till och då stod det 30 personer till i kön. Jag blev blev så överväldigad i församlingshemmet i Resbo. Ett kort ögonblick övervägde vi att flytta på konserten, men vi trängde ihop oss.

– Tack för att ni (publiken) kom och för att ni var så generösa.

Anders Bergzén är ordförande i SPF Solvändan i Färjestaden och har sedan kriget bröt ut samarbetat med Mörbylånga kommun och har varit med att iordningställa flyktinganläggningen ” Älvan” i Mörbylånga, där det i dag är bor 15 flyktingar.

Han var på plats på spelningen i lokalen på Eken i Färjestaden och har engagerat sig i insamlingen ihop med de ukrainska flyktingar som bor på Öland.

– Jag frågade om ukrainarna skulle kunna baka några typiska ukrainska kakor till spelningen. De blev jätteglada och ville gärna ställa upp. Så de bakade två sorter. Några av dem ville följa med, se, lyssna och träffa svenskar. De blev som sagt väldigt tacksamma och glada, säger Anders Bergzén.

Fullsatt på Eken.
Fullsatt på Eken.Foto: Anders Bergzén.

Spelningarna och insamlingen gick hem, vad blir nästa projekt?

– Jag har inte hunnit landa i det än, det måste jag fundera på. Men vad jag vet är att musiker jag pratat med tycker det vore trevligt att göra någon uppföljning i sommar och använda samma insamlingsbössa som fortfarande är aktiv. Men det får vi se, jag har alltid vurmat för sådana saker och att man kan hjälpa till genom att spela, säger Lennart Palm.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.