Annons

Sandby borg-arkeologen i SVT:s största historiesatsning

Ludvig Papmehl-Dufay, docent i arkeologi och en av arkeologerna som varit involverad i utgrävningarna av Sandby borg, bidrar nu med sin kunskap i SVT:s största historiesatsning.
– Jag fick kliva ur min comfort zone och vara med som statist i Sandby borg och är den förste som mördas i massakern, säger Ludvig Papmehl-Dufay.
Publicerad 5 november 2023
Ludvig Papmehl-Dufay.
Ludvig Papmehl-Dufay.Foto: Andreas Yngvesson

SVT:s nya dokumentärserie ”Historien om Sverige” har premiär på söndagen. Flera av Linnéuniversitetets forskare har varit engagerade, däribland docenten Ludvig Papmehl-Dufay som synts flitigt bland Ölands olika utgrävningar. Från Gamla Skogsby till Sandby borg.

I den nya serien, som skildrar skeenden och personer som har format Sverige under de senaste 15 000 åren, har Papmehl-Dufay har bidragit med fakta och detaljkunskap till visualiseringen av massakern i Sandby borg på 400-talet.

I seriens andra avsnitt får tittarna se hur massakern i Sandby borg kan ha gått till.
I seriens andra avsnitt får tittarna se hur massakern i Sandby borg kan ha gått till.Foto: Peter Boström
Annons

– Jag var med som rådgivare under inspelningen kring just den händelsen och pratade mycket med produktionen inför själva rekonstruktionen av hur massakern kan ha gått till, säger Papmehl-Dufay i ett pressmeddelande från Linnéuniversitetet.

Avsnittet om bland annat massakern visas nästa söndag, i avsnitt två. Då gör Ludvig själv ett inhopp i tv-rutan – som mördad vakt.

– Jag fick kliva ur min comfort zone och vara med som statist i Sandby borg och är den förste som mördas i massakern. Jag är vakten som anfallarna skär halsen av innan de tyst smyger in i borgen, säger Ludvig till Linnéuniversitetet.

– Att vara skådis är verkligen inte min grej, men det var roligare än jag förväntat mig och superkul att se produktionen från insidan, berättar Ludvig som även engagerat flera av Linnéuiversitetets arkeologistudenter som statister i filmandet vid Eketorp där scenerna utspelar sig.

Utöver Papmehl-Dufay medverkar även professorn Lena Liepe, professorn Liv Nilsson-Stutz, docent Anders Fröjmark, professorn Gunlög Fur och osteologen Clara Alfsdotter från Linnéuniversitetet i serien.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons