Sex personer misstänks nu för mordbranden i Färjestaden

Tre av de totalt sex unga misstänkta kommer från länet.
Publicerad 5 augusti 2020
Branden i Färjestaden.
Branden i Färjestaden.Foto: Wilhelm Nilsson

Natten till den 14 juli brann tre carportlängor samt förråd ner till grunden, 15 personbilar totalförstördes och fler bilar skadades. Branden inträffade i Färjestaden och det ska ha varit stor spridningsrisk till intilliggande bostäder.

Polisen jobbade tidigt utifrån tesen att det rörde sig om ett brott och en 19-årig man från Mellansverige anhölls och häktades den 20 juli, misstänkt för mordbrand.

– I samma veva som den stora branden skedde så sker det även en mängd med andra skadegörelser. Det är en busskur som krossas, fönster krossas, det är mindre bränder på flera platser, som i soptunnor och i tidningslådor. Det synes vara samma konstellation som är inblandade i alla skadegörelser, och vi har ett gäng medmisstänkta. Den stora branden var absolut värst, säger åklagaren Kjell Jannesson.

Är de här andra personerna misstänkta även för den stora branden?

– Sex personer har hörts som misstänkta för stora branden, inklusive 19-åringen som sitter häktad, men ingen av de andra är frihetsberövade. 19-åringen och två till kommer från Mellansverige och de övriga är från länet. Två är i samma ålder som den häktade, och de andra är yngre, säger Kjell Jannesson.

Hur går arbetet framåt nu?

– Vi har inga avspärrningar kvar och i stora delar är brandutredning från polisen och räddningstjänsten klar. Vi behöver förtydligande från räddningstjänsten, för det var så att det fanns risk att två av bostadshusen också kunde ta eld, och vi behöver veta hur stor den risken var. I övrigt i utredningen måste vi höra alla målsäganden. Det är ett stort antal som antingen har fått sina fordon uppbrunna eller saker i förråd som brunnit upp. Ett stort antal personer blev evakuerade från bostadshusen och de måste vi också betrakta som målsägande. Sedan måste vi självklart ta in värden på allt gods som förstörts, och värden på byggnader som hade kunnat tagit eld.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.