Annons

Sexåring försvann från Färjestaden – nu åtalas pappan

På hösten 2019 försvann en pojke spårlöst från Färjestaden på Öland. Han hittades av polisen ett dygn senare på ett tåg i Osby på väg söderut. Nu åtalas pappan och två andra personer för att ha fört bort pojken.
Publicerad 15 januari 2021

Den sexåriga pojken försvann den 21 november 2019 från sitt hem i Färjestaden. Han kunde inte hittas någonstans.

Polisen vädjade tidigt om hjälp från allmänheten med att hitta pojken. I sökandet bad polisen hjälp från Försvarsmakten och även Missing People. På torsdagskvällen samlades hundratals personer i sporthallen vid Järnvägsgatan som på natten var ute och sökte efter pojken.

Annons

Sexåringen hittades tack vare ett tips från allmänheten ett dygn senare på ett tåg i Osby, på väg söderut. På tåget var pojken tillsammans med sin pappa.

Enligt åtalet har den biologiska pappan medtagit pojken utan tillåtelse och med bil transporterat honom till Växjö. Där ska de ha övernattat för att dagen efter ha rest med tåg mot Danmark i syfte att resa utomlands.

Pappan är nu misstänkt för försök till egenmäktighet med barn, grot brott. Åklagaren anser att brottet bör bedömas som grovt då pappan ska ha försökt att föra pojken ”ifrån sin invanda miljö där han haft hemvist en längre period samt föra honom från Sverige till en för honom främmande miljö utomlands, vilket avsevärt skulle ha försvårat barnets återförande till Sverige.”

Två andra män är misstänkta medhjälp till försök till egenmäktighet med barn, grovt brott. De ska enligt åtalet ha ordnat transport till Växjö samt bistått med en lokal för övernattning.

Alla tre männen förnekar brott.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons