GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skansenskolans elever bjöd på spökrunda – för tredje året i rad

Årskurs 6 på Skansenskolan i Mörbylånga har planerat och förberett årets spökrunda i två månader. Tillsammans med läraren Annah Stäringe bjöd de på en kuslig upplevelse för lärare och elever.
Färjestaden • Publicerad 29 oktober 2022 • Uppdaterad 31 oktober 2022
Under fredagen visade de upp sin spökrunda för de som vågade, både yngre och äldre elever samt personal på skolan.
Under fredagen visade de upp sin spökrunda för de som vågade, både yngre och äldre elever samt personal på skolan.Foto: Linn Svensson

Under aulan på skolan finns flera gamla loger som hade förvandlats till spökrum med olika teman och utmaningar. I två av rummen hade eleverna förberett olika gåtor som publiken fick svara på, men på tid. Annars skickades man till nästa rum där obehagliga spöken och gastar stod och väntade på en.

Eleverna i årskurs 6 på Skansenskolan i Mörbylånga har under hela hösten planerat den årliga och traditionella spökrundan som skrämde slag på både lärare och barn.

– Vi började med vilka teman vi skulle ha och planerade ihop, säger Ludvig Nylund, 12 år.

Och för eleverna Ludvig och Tilde har väntan på att få visa upp spökrundan varit lång. I hela två år, sedan de gick i fjärde klass, har de fått vänta på att få vara med och spöka. Och det hela är en gemenskap berättar de, där alla får vara med och bestämma. Tanken när läraren Annah Stäringe började med spökrundan var just för att föra eleverna närmre.

– Det var hårt klimat bland eleverna och jag fick en snilleblixt om att vi skulle fira Halloween på något bra sätt och det föll fantastiskt bra ut. De hade superroligt och det spred sig. Sen har det blivit av nu i tre år, säger Annah.

Under fredagen visade de upp sin spökrunda för de som vågade, både yngre och äldre elever samt personal på skolan. Rekvisitan som de hade pyntat rundan med var till viss del inköpt – men mycket av de läskiga utsmyckningarna hade eleverna gjort själva. Allt från kistor till kors.

I olika rum hade eleverna förberett för olika teman - allt från brottsplatser till kyrkogårdar.
I olika rum hade eleverna förberett för olika teman - allt från brottsplatser till kyrkogårdar.Foto: Linn Svensson

– Föräldrarna har varit till stor hjälp med och samlat in saker vi kan använda men barnen är också väldigt kreativa, säger Annah.

Blev det som ni hade tänkt er?

– Det blev bättre än så, säger Tilde Printz, 12 år.

Vad är era bästa skräcktips inför Halloween?

– Att komma fram till olika roliga idéer tillsammans tror jag, säger Tilde.

Vad är det roligaste med detta?

– Att skrämmas, säger Ludvig.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.