GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skolbibliotek med öländskt tema invigdes: ”Vår juvel”

Under onsdagen invigdes det nya skolbiblioteket på Östra skolan i Färjestaden. Det lilla rummet är format som ett skepp, dekorerat med skulpturer föreställande öländska författare och rymmer över 5000 böcker.
Öland • Publicerad 6 april 2022 • Uppdaterad 7 april 2022
Alva Westlin och Siri Wreinert går i klass 8B och brukar ofta sitta just här och läsa.
Alva Westlin och Siri Wreinert går i klass 8B och brukar ofta sitta just här och läsa.Foto: Hedda Ottestam

På Östra skolan går elever i årskurs F-9 och man lägger särskilt fokus på EQ, emotionell intelligens, och läsning. Därför har man nu storsatsat på ett nytt bibliotek.

– Det är så här ett skolbibliotek ska se ut, säger Tomas Eriksson, vd på friskolan.

– Det här är vår juvel, ett rum för läsning där vi knutit samman med det öländska så mycket som möjligt. Just läsning är väldigt viktigt för att lära sig mer om sig själv och hitta intressen man tycker om. Vi har satsat mycket på den här lokalen och vill att eleverna ska känna läslust när de kommer in.

Tomas Eriksson, vd, tillsammans med två skulpturer föreställande Albert Eriksson och Erik Johan Stagnelius.
Tomas Eriksson, vd, tillsammans med två skulpturer föreställande Albert Eriksson och Erik Johan Stagnelius.Foto: Hedda Ottestam

Han berättar att biblioteket fylls på efterhand utifrån önskemål från eleverna. De tar även emot donationer med böcker, främst vill man åt ungdomslitteratur och böcker om Öland.

Clara Sörnäs med skulpturen av Margit Friberg. – Vi kommer sätta upp bättre lampor snart men jag får hålla upp den här så länge, säger Clara.
Clara Sörnäs med skulpturen av Margit Friberg. – Vi kommer sätta upp bättre lampor snart men jag får hålla upp den här så länge, säger Clara.Foto: Hedda Ottestam

Konstnären Clara Sörnäs har skapat bronsskulpturer föreställande de öländska legenderna Albert Eriksson, Erik Johan Stagnelius, Margit Friberg och Anna Rydstedt. Tomas Eriksson har tillsammans med ledningen och arkitekt Olle Utterback tänkt ut utformningen på rummet. Öländska finsnickaren Niklas Lindbäck har snickrat ihop hyllorna som pryder väggarna.

Foto: Hedda Ottestam

– De som inte redan älskar att läsa kommer in hit för att det är en trevlig plats att vara på. Sedan hoppas jag kunna få de som inte redan läser att läsa mer, säger Madde Sjöberg, som är lärare och bibliotekarie på skolan.

– Jag har en stor passion för böcker och håller i både bokråd och boktips som går att välja som elevens val. Det har varit oändligt uppskattat.

Madde Sjöberg: lärare, bibliotekarie och ”crazy book lady”.
Madde Sjöberg: lärare, bibliotekarie och ”crazy book lady”.Foto: Hedda Ottestam

Det nya biblioteket uppskattas mycket riktigt av eleverna. Märit Guermouche Rosén går i sexan och älskar att läsa.

– På den förra skolan jag gick på var det bara en lång korridor med några gamla Ikea-bokhyllor i ett hörn. Det var inte så mysigt att sitta och läsa där när alla sprang förbi en hela tiden. Sedan kommer man in hit och ser att de har gjort det här för oss. Det är så mysigt att sitta här och läsa och andas in den goda doften från böckerna. Det är det finaste biblioteket jag sett, lite magiskt nästan, säger hon.

Vincent Skillius går i samma klass som Märit och har också ett stort läsintresse.

– Här finns jättemånga sittplatser och ändå plats för många böcker. Det känns verkligen som att de tänkt igenom det här. Vi brukar sitta här i en cirkel med bokrådet och tipsa varandra och få fler läsupplevelser.

Märit Guermouche Rosén och Vincent Skillius går i sexan och är med i skolans bokråd båda två. De brukar sitta i en halvcirkel i de svarta stolarna och diskutera vilka böcker de läst.
Märit Guermouche Rosén och Vincent Skillius går i sexan och är med i skolans bokråd båda två. De brukar sitta i en halvcirkel i de svarta stolarna och diskutera vilka böcker de läst.Foto: Hedda Ottestam

Men det finns en del av biblioteket som förblir hemligt för eleverna.

– Det kanske finns en lönndörr någonstans, eventuellt, som kanske kan överraska eleverna när de går ut nian, avslöjar rektor Jessica Svärdh.

Siri Wreinert fick äran att klippa bandet och inviga biblioteket.
Siri Wreinert fick äran att klippa bandet och inviga biblioteket.Foto: Hedda Ottestam
– Vi har satsat mycket på den här lokalen och vill att eleverna ska känna läslust när de kommer in, sa Tomas Eriksson under invigningen.
– Vi har satsat mycket på den här lokalen och vill att eleverna ska känna läslust när de kommer in, sa Tomas Eriksson under invigningen.Foto: Hedda Ottestam
Alva Westlin och Siri Wreinert går i klass 8B och brukar ofta sitta just här och läsa.
Alva Westlin och Siri Wreinert går i klass 8B och brukar ofta sitta just här och läsa.Foto: Hedda Ottestam
Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.