Slogs ned och rånades utanför sporthall på Öland

Skulden på 700 kronor betalades. Men det räckte inte för mottagaren av pengarna som tillsammans med en kumpan misshandlade och rånade den unge mannen. Nu har de två våldsverkarna på Öland dömts till fängelse.
Publicerad 13 november 2020
Kalmar tingsrätt dömer de två unga männen till fängelse för rån.
Kalmar tingsrätt dömer de två unga männen till fängelse för rån.Foto: Agnes Aronsson

Gärningsmännen och deras offer känner varandra sedan tidigare då de har gått i samma skolklass. Upprinnelsen till rånet hösten 2019 var en skuld som målsäganden hade till en av de två männen, en 19-åring.

Den 28 oktober ringde 19-åringen och ville ha tillbaka de 700 kronor han hade lånat ut och senare under dagen träffades de i skogen utanför sporthallen i Borgholm, dit 19-åringen kommit med en 21-årig kamrat. Skulden reglerades, men det räckte inte för 19- och 21-åringen som gick till våldsam attack mot målsäganden – skallade honom, tog strupgrepp, slog med ett bälte och överöste honom med en mängd knytnävsslag. Under stora delar av misshandeln höll en i medan den andre slog.

När misshandeln slutligen upphörde tog de offrets mobil, som då erbjöd sig att ta ut mer pengar i utbyte mot att få tillbaka telefonen.

Men erbjudandet var en list för att locka in gärningsmännen till stadskärnan. Väl framme vid bankomaten fick han syn på tre kvinnor och började ropa på hjälp, hans plågoandar sprang iväg och polis kallades till platsen. Sedan dröjde det inte lång stund förrän de två männen var gripna.

Lite drygt ett år senare har de nu dömts för rån. Straffvärdet är 15 månaders fängelse anser Kalmar tingsrätt, och det är just det den ene mannen döms till. Den yngre av de två döms till ett års fängelse, i och med att han var under 20 år när gärningen begicks.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.