Snart dags för en av Sveriges största konstrundor – Konstlandskapet Öland

Det vankas stor konstrunda på Öland. Under Kristi Himmelsfärdshelgen är det nämligen dags för Konstlandskapet Öland att åter bjuda in till fest.
Publicerad 12 maj 2023
Det blir en helg på Öland i konstens tecken.
Det blir en helg på Öland i konstens tecken.Foto: Pressbild

Årets upplaga av Konstlandskapet Öland går i samma anda som förra årets succéupplägg. Det är att samla olika konstrundor på Öland till ett stort gemensamt arrangemang. I år är det närmare 100 deltagande konstnärer som slår upp portarna till sina hem, gallerier och ateljéer där besökare kan ta del av konstverk och den kreativa processen.

Konstlandskapet Öland.
Konstlandskapet Öland.Foto: Pressbild

– Konstlandskapet är en fantastisk upplevelse där konsten får förena Öland. Redan år två är det en av Sveriges största konstrundor, vilket ger Öland en tydligare kulturprofil. Här får besökarna njuta av enastående natur, samtidigt som de har möjlighet att se kreativiteten sprudla från norr till söder, säger Jürgen Ewel, från Åkerbokonstnärerna, i ett pressmeddelande.

– Jag är inte alls förvånad över att Konstlandskapet var en succé förra året. Havet, naturen och det speciella ljuset på Öland har alltid lockat konstnärer. Konstlandskapet är en mångsidig konstrunda och här finns något för alla konstsmaker. Att dessutom få chansen att kliva över tröskeln till en privat konstnärsateljé, vad kan vara mer spännande än det. Enda nackdelen är att jag själv inte har möjlighet att åka runt till alla andra, säger Ann Kammerer, från norra Ölands Konstrunda.

Invigningen sker på Ölands Museum Himmelsbergas scen på torsdagen den 18 maj.

Konstlandskapet Öland

Konstlandskapet Öland är en gemensam satsning mellan de sex konstrundorna Södra Ölands Konstnärsgille, KonstMajrundan, Konstnärsgillet Mellersta Öland, Norra Ölands Konstrunda, Åkerbokonstnärerna, AlvArt, fristående aktörer, Ölands Museum Himmelsberga, Ölands Turismorganisation, Ölands Skördefest, Borgholms kommun och Mörbylånga kommun.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.