Annons

Snart kommer stormen – så bör du förbereda dig

Väderläget innebär att det kan finnas en viss risk för strömavbrott. SMHI har gått ut med en gul vädervarning från fredag kväll då det väntas mycket hårda vindbyar. I Skåne, Blekinge samt på södra Öland väntas vindbyar på 20-25 m/s.
Publicerad 20 oktober 2023
Storm
StormFoto: Mostphotos

– Vi har förstärkt beredskapen för vår fältpersonal, ställt fram maskiner och vattenpumpar och vår driftcentral följer väderläget noga. Starka ostliga vindar ökar risken för att träd vid starka vindbyar kan falla över elledningarna och orsaka strömavbrott för våra kunder, säger Peter Hjalmar, regionchef syd på E.ON i ett pressmeddelande. Han uppmanar allmänheten att förbereda sig.

Det finns risk för begränsad framkomlighet på vägar på grund av nedfallna träd samt risk för förseningar och inställda resor inom buss-, tåg-, flyg- och färjetrafik.

Annons

Hushållen rekommenderas ha ficklampa till hands samt batteridriven radio eller bilradion. Andra bra saker att ha hemma vid strömavbrott är extra batterier, stearinljus, tändstickor, konserver, stormkök, fotogenvärmare eller annan extra värmekälla. Ladda mobil, bärbara datorer och powerbank i förväg.

– Förankra lösa föremål och byggmateriel på tomten eller innergården, montera ner barnens studsmattor, se till att ha ljus och tändstickor tillhanda, liksom batterier till ficklampan. Det kan vara bra att hälla upp litet extra vatten då vattentrycket försvinner vid strömavbrott, säger Peter Hjalmar.

Under fredagskvällen och lördagsnatten väntas vindbyar på mellan 14-19 m/s över land i hela Götaland med risk för vindbyar på upp till 25 m/s.

Vad ska du göra själv?

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) rekommenderar att alla ska ha ett kit hemma för att klara längre strömavbrott.

Man bör bland annat ha följande hemma:

Matreserver

Stormkök

Tändstickor

Vatten

Varma kläder

En radio som kan laddas med solceller, en gammaldags transistorradio som går på batteri eller en radio som går att veva igång

Laddad powerbank

Värmeljus

Ficklampa med batteri

Källa: E.On

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons