Spännande fynd vid utgrävning: ”Det är huset som aldrig tog slut”
Utgrävningen av Gamla Skogsby sydväst om Färjestaden började som en seminariegrävning för Linnéuniversitetets arkeologstudenter 2019, där studenterna undersökte en liten kvadrat som tolkades vara ett litet hus. Men det lilla huset bredvid den 55 meter långa hövdingahallen visade sig vara mycket större än så – så pass mycket större att studenterna för femte och sista året fortfarande håller på att gräva fram husets slut.
På plats redo med skärslevar är arkeologerna, osteologerna och tillika studenterna Caroline Sjöberg Wenehed, Sussie Fogelström och Amanda Viktorsson.
– Mitt första grävår här i Gamla Skogsby var 2022 och då tog vi upp ungefär lika stor yta som vi har nu, åtta gånger tio meter ungefär. Då tänkte vi att ”nu hittar vi slutet av huset”, men nej. Det tog aldrig slut, haha. Då kände vår lärare Ludvig Papmehl-Dufay att nu är det dags att vi hittar slutet på huset. För det är ju sista året som vi gräver här på ett tag, säger Sussie Fogelström, student och kommunikationsansvarig för grävningarna ihop med Caroline och Amanda.
– Vi kan säga att vi har hittat gaveln. Men utöver gaveln har vi har också hittat en mur till, så vi får se vad det är, fortsätter hon.
– Än så länge ser det ut som att huset kommer mäta 35 meter, det är huset som aldrig tog slut, säger Amanda Viktorsson och skrattar.
När seminariegrävningarna började trodde studenter och lärare att de först grävde i ett kök som tillhörde hövdingahallen. Men ju mer studenternas penslar krafsar i jorden desto mer funderingar dyker upp – kan det vara ännu en hall som en gång stått i Gamla Skogsby?
– Det är otroligt stor skillnad mot förra årets grävning. Vid uppförandet av huset har man offrat fyra får i ett stolphål, man har styckat dem och stoppat ner. Vi vet inte riktigt varför man gjorde det, det kan ha varit en ceremoniell sak. Offrandet och att man brytt sig om att elda ner det tyder på att det är en hall, säger Sussie.
Vad skulle behövas hittas för att arkeologerna kan peka på att det faktiskt är en hall de gräver i? Caroline Sjöberg Wenehed tror sig ha svaret:
– Allt glas innan medeltiden är importerat och är lyxvaror, det går att jämföra med en person som äger en Ferarri. Det var inget en vanlig Svensson hade på den tiden, säger Caroline.
– Jag hoppas verkligen på fyndet som bekräftar hallen, vi vill ha statusföremål. Pärlor, metallföremål, en glasbägare vore bra. Vi är ute efter glaset, det hade sagt väldigt mycket, säger Sussie.
Gamla Skogsby är en av de tre största gårdarna som finns på Öland, varav Gamla Skogsby förmodligen är den största. Inte nog med det så är gårdarna på Öland de största järnåldersgårdarna som hittats i Skandinavien, berättar Jan Henrik Fallgren, docent i arkeologi, som under utgrävningen bistår med sin kunskap.
– Vi gräver förmodligen i hallen, den har en golvyta på över 850 kvadratmeter tillsammans i Gamla Skogsby. En vanlig gård under den tiden hade ungefär mellan 120 och 130 kvadratmeter stor golvyta, så det här är väsentligt mycket större. Här har förmodligen någon som kallades för kung bott, säger Jan Henrik.
Under intervjun med arkeologerna återkommer Caroline till de två gula pinnarna som markerar att det kan finnas något spännande gömt under jorden på det område hon håller till. Hon är exalterad och vill genast börja gräva upp föremålet – där metalldetektorn gjort utslag. Men hon får hia sig, först måste läraren Ludvig ge klartecken.
Och klartecken får hon ganska snabbt. Han är lika ivrig som Caroline och tillsammans börjar de försiktigt gräva fram föremålet. En klunga av nyfikna samlas snabbt runt dem. Om Caroline fick drömma så skulle ett pinnarna markera ett svärd.
– När den väl lyftes upp ur marken såg Ludde att det var en navare. Det är ett slags verktyg som användes till trähantverk. Och denna låg bara fråga få meter från där man hittade en mejsel förra året. Adrenalinet pumpade i både mig och Ludde när vi fick fram den. Den var väldigt välbevarad och ska tas till konservering för att bli ännu finare, sa Caroline kort efter att KalmarPosten lämnat Gamla Skogsby.
Inget svärd alltså men en riktigt gammal navare var det som gömde sig under Carolines pinnar. Och det är inte det enda riktigt gamla som hittats under grävningen. Även en bit flinta från sen stenålder har hittats. Omkring 4 000 före Kristus.
– Det finns inte naturligt på Öland. Det är inte dem vi undersöker primärt som hämtat hem det här, säger Sussie.
Utgrävningarna i Gamla Skogsby avslutas den 11 oktober. Fram tills dess hoppas tjejerna på att fler fynd ska hittas så studenterna kan knyta ihop säcken och kunna fylla igen utgrävningen med tillfredsställelse.
– Man måste alltid vara ifrågasättande som arkeolog, det går inte att säga att såhär är det. Vi kan inte veta allting helt enkelt, men det är tillfredsställande att vi hittat gaveln på huset. Vi hittade husets slut, säger Amanda.
Glas är ett bevis på att det bott förfäder med hög status i Gamla Skogsby. När KalmarPosten besökte platsen hade studenterna börjat gräva bara någon dag innan och inga spektakulära fynd, utöver navaren, hade gjorts. Ungefär en vecka senare nås tidningen av en ivrig Sussie:
– Nu, alldeles nyss, hittade vi glas i huset. Det är en bit av en folkvandringstida glasbägare, alltså precis det fynd vi har väntat på. Det är ett kanonfynd som indikerar på högstatus. Att det är en stormannagård, det ställer kökstolkningen lite på ända, säger Sussie.
”Man måste alltid vara ifrågasättande som arkeolog, det går inte att säga att såhär är det. Vi kan inte veta allting helt enkelt, men det är tillfredsställande att vi hittat gaveln på huset.”Amanda Viktorsson.