GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stämningsfull föreställning i samband med invigning på Öland

I samband med invigningen av en ny utställning på Stora Alvaret i helgen hölls ett performance med musik och dans.
Publicerad 13 juni 2022 • Uppdaterad 14 juni 2022
Dansare: Marie Thunborg i blått och Ulrika Larsen i grönt.
Dansare: Marie Thunborg i blått och Ulrika Larsen i grönt.Foto: Privat

Konstnärer från Skulptörförbundet bjuder på en långvarig utställning som pågår från juni 2022 till augusti 2023, på 25 av betonglocken på Testfältet Stora Alvaret på Öland. Utställningen invigdes under lördagen den 11 juni.

Alvarets Testfältet är en vetenskapligt viktig plats där flygfototekniken utvecklades under 50-talet av fotogram-metriprofessorn Bertil Hallert. Mätningarna för detta gjordes med hjälp av cirka 200 betonglock som går att se från ovan. På 25 av dessa lock kommer skulpturer att monteras, skapade just för Alvaret.

I samband med invigningen hölls bland annat ett performance med koreografi och musik. Under invigningsdagen gick föreställningen först av stapeln på Vickleby Alvar och dagen efter, den 12 juni, tog de istället plats på utsiktsplattformen Möckelmossen.

Fabian Fredriksson står på axlarna på Marie Thunborg och Niclas Tobias Kloe – ”Let it go”.
Fabian Fredriksson står på axlarna på Marie Thunborg och Niclas Tobias Kloe – ”Let it go”.Foto: Privat

Föreställningen pågick i cirka 20 minuter och det är Eva Perbrand Magnusson som ligger bakom idé, manus och koreografi. En natt i början av 60-talet övernattade hon och hennes far på Alvaret nära Vickleby storkarst, och den natten fick hon se ”den största himmel med de vitaste stjärnor” hon någonsin sett. Detta, tillsammans med fakta om landhöjningen av Öland för drygt 12 500 år sedan, magin runt testfälten på Alvaret samt Harry Martinssons dikt ”Andliga behov”, inspirerade Eva Perbrand Magnusson till att skapa föreställningen.

Dansande ungdomar föreställande fiskarnas hustrur som sjöng/kallade hem sina män från havet.
Dansande ungdomar föreställande fiskarnas hustrur som sjöng/kallade hem sina män från havet.Foto: Privat

I samband med skulpturutställningen kunde besökarna även delta i guidade turer av skulpturerna och testfältet, föreläsningar, workshops med lera, is och drakflygning, vandringar, fågelskådning och terränglöpning.

Musiker: Agneta Hellström på didgeridoo och Nora Roll, barockgitarr.
Musiker: Agneta Hellström på didgeridoo och Nora Roll, barockgitarr.Foto: Privat
Det slutade med att dansarna kastade pinnarna likt pilar ut över Alvaret.
Det slutade med att dansarna kastade pinnarna likt pilar ut över Alvaret.Foto: Privat
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.