Annons

Stort utsläpp upptäckt utanför Öland

Ett större utsläpp har upptäckts sydost om Öland, meddelar Kustbevakningen.
Publicerad 19 mars 2021
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Kustbevakningen

Utsläppet, som upptäcktes i onsdags, täcker en 26 kvadratkilometer stor vattenyta. Enligt en preliminär analys delar ämnet egenskaper med olja men det ska inte röra sig om mineralolja. Ämnet är inte skadligt för människor, och det beräknas inte att nå land. Troligtvis är det skadligt för havsmiljön och det marina djurlivet.

– Det här är ett stort utsläpp, sett till ytan det största Kustbevakningen upptäckt som inte är olja. Det täcker en yta motsvarande 365 fotbollsplaner, säger Kustbevakningens förundersökningsledare Jonatan Tholin i ett pressmeddelande.

Annons

Kustbevakningen har inlett en förundersökning om misstänkt brott mot Lagen om åtgärder mot förorening från fartyg.

– Vi har en hypotes om vad som har skett. Nu analyserar vi vattenprovet och undersöker närmare varifrån utsläppet kan tänkas komma. Vi utesluter inte utredningsåtgärder i utlandet, säger Jonatan Tholin.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons