Stugor på Ölands djurpark kan bli bostäder för flyktingar

Mörbylånga kommun kollar på lösningen om ukrainska flyktingar skulle kunna bo i stugorna på Ölands djurpark, eftersom att fler flyktingar väntas komma till kommunen, rapporterar Ölandsbladet.
Publicerad 7 oktober 2022
”Nu har vi ställt frågan till Ölands djurpark om att kunna hyra deras stugor”, säger kommundirektör Ann Willsund.
”Nu har vi ställt frågan till Ölands djurpark om att kunna hyra deras stugor”, säger kommundirektör Ann Willsund.Foto: Kennerth Kullman/Mostphotos

Mörbylånga har plats för 30 stycken flyktingar på Älvan, men det kan snart bli trångt på boendet när fler flyktingar väntas att komma till kommunen.

– Vi har ett fördelningstal på 45 flyktingar i Mörbylånga. Så många bor inte här nu men vi kan se att det har börjat röra på sig, säger kommundirektör Ann Willsund till tidningen.

För att förbereda sig på att fler flyktingar kan tänkas komma till kommunen så är stugorna på Ölands djurpark av intresse som boende till flyktingarna. Men även andra platser är av intresse.

– Tidigare har vi inte velat ta på oss utgifter för fler platser eftersom det inte funnits efterfrågan. Men nu har vi ställt frågan till Ölands djurpark om att kunna hyra deras stugor. Men vi har inte kommit så långt i diskussionerna, de har ju haft sin kris med dödsolyckan, säger Willsund.

– Vi behöver förbereda oss på att det kommer fler flyktingar och vi har fått till oss uppifrån att det är bra om det sprids ut var de bor. Så det är bra om nästa boende blir i Färjestaden när vi redan har ett i Mörbylånga.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.