unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Svaga bevis för borttagen stenmur friar lantbrukare

Lantbrukaren på södra Öland åtalades för att olovligen ha tagit bort 91 meter stenmur samt en åkerholme.
Stenmur, om än inte den påstått bortplockade muren på södra Öland.
Stenmur, om än inte den påstått bortplockade muren på södra Öland.
Foto: Kennerth Kullman/Mostphotos

Åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål stämde mannen i mitten av oktober, och yrkade på att en företagsbot på 30 000 kronor skulle utdömas.

Som bevismaterial fanns bland annat flygfotografier från olika årtal, som ansågs visa att stenmuren och åkerholmen hade försvunnit under en tidsperiod på ett par år. Att en utredning inleddes berodde på att en person med sommarstuga i området hade anmält lantbrukaren, och fört fram de anklagelser som denne senare kom att åtalas för. Sommargästen hade själv tagit bilder före och efter att stenmuren och åkerholmen påstods ha tagits bort.

Lantbrukaren har dock varken ägt eller brukat marken under hela den aktuella tidsperioden, vilket ger utrymme för att någon annan har genomfört markingreppen. Kalmar tingsrätt anser vidare att åklagaren inte ens kunnat bevisa att det verkligen har funnits en mur på platsen, utan hänvisar till den som ”den påstådda stenmuren” i sitt beslut.

Allt sammantaget går lantbrukaren fri och talan om företagsbot ogillas.

Läs mer