Annons

Tårtkalas för ukrainska flyktingar och hjälpande krafter

Mörbylånga kommuns boende Älvan har börjat fyllas med skyddsbehövande familjer från Ukraina. Under tisdagen ställde kommunen till med tårt- och mingelkalas för att tacka frivilligorganisationer, föreningar, studieförbund och folkhögskola som har varit inblandade i att få Älvan i ordning.
Publicerad 30 juni 2022
Tårtkalas för ukrainska flyktingar och hjälpande krafter.
Tårtkalas för ukrainska flyktingar och hjälpande krafter.Foto: Privat

För cirka två veckor sedan godkändes boendet Älvan av Migrationsverket och samma kväll flyttade ett antal personer in. Det är resultatet av ett hårt arbete som Mörbylånga kommun, tillsammans med föreningar och frivilligorganisationer, ägnat sig åt under våren.

Boendet rymmer 30 platser och i skrivande stund är det 24 stycken personer som bor på Älvan. Under tisdagen anordnade kommunen ett tårt- och mingelkalas. Både för att skapa möten mellan människor och tacka alla hjälpande krafter.

Annons

– Det var jättefint. Vi har fått väldigt fina människor och härliga familjer till oss. Det är klart att det är en utmanande situation för dem, men det blev härliga möten människor emellan, säger Anna Gustafsson, samordnare på Mörbylånga kommun, och fortsätter:

Det kom lite regn under tårtkalaset. Som tur var fanns det tak att ställa sig under.
Det kom lite regn under tårtkalaset. Som tur var fanns det tak att ställa sig under.Foto: Privat

– Anledningen till tårtkalaset var i första hand att tacka alla föreningar, frivilligorganisationer och civilsamhället som hjälpt till att iordningställa Älvan. Vi hade i våras ett upprop där vi sökte bland annat sängkläder och möbler. Vi fick ett jättefint gensvar och det ville vi tacka för. Då passade det bra när vi äntligen hade ett gäng placerade hos oss.

Det är Migrationsverket som sköter placeringarna och Mörbylånga kommun driver boendet. Nu när många familjer har anlänt påbörjas nästa fas i arbetet.

Det bjöds på kaffe, dricka och tårta.
Det bjöds på kaffe, dricka och tårta.Foto: Privat

– Vi kommer att ha bemanning på Älvan tre dagar i veckan. Det är klart att vi gärna ser att våra nya familjer hittar svenska vänner. Vi jobbar hårt på att få igång några studieförbund så att de kan börja lära sig lite svenska, det är det många som vill. Vi hoppas att det kan starta inom någon vecka.

– Vi har informationssamtal med alla familjer för att se till att att de förstår sin situation här. Vi hjälper även till med att anmäla barn till förskola, skola och gymnasiet samt vidare kontakt till arbetslivet. Vi har gröna näringar och besöksnäringar som har svårt att hitta arbetskraft.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons