Tre män anhålls för grovt fornminnesbrott
Åklagare har anhållit tre män på sannolika skäl misstänkta för grovt fornminnesbrott i Östersjön. De anhölls sent under torsdagen.
– De verkar ha ägnat sig åt vad som framstår som relativt storskalig systematisk vrakplundring och störning av flera vrak, däribland vrak efter äldre örlogsskepp i Östersjön, säger kammaråklagare Robert Knutsson i ett pressutskick. Han är förundersökningsledare på Åklagarkammaren i Kalmar.
Det var den 10 juli som Kustbevakningen gjorde en kontroll och påträffade dykare som bärgat föremål från ett vrak utanför Öland. Under torsdagen gjordes en husrannsakan och då hittades en större mängd föremål som misstänks härröra från vrak klassade som fornminnen i Östersjön.
– Vi utredde inledningsvis beslaget från juli och efter bearbetning i nära samarbete med polisens nationella operativa avdelning har ärendet växt så pass att åklagare nu leder förundersökningen. Vi biträder åklagaren i det fortsatta arbetet, säger Mattias Lindholm från Kustbevakningen i pressmeddelandet.
Ett omfattande arbete inleds nu med att identifiera och analysera en stor mängd beslag. De misstänkta ska förhöras i närvaro av offentligförsvarare. Senast på söndag vid lunchtid måste åklagaren begära personerna häktade, eller släppa dem på fri fot.
Fakta om fornminnesbrott
Fornminnesbrott innebär att det är förbjudet att med uppsåt eller oaktsamhet rubba, ta bort, gräva ut, täcka över eller genom bebyggelse, plantering eller på annat sätt ändra eller skada fornlämningen.
Straffmaximum för grovt fornminnesbrott är fängelse i fyra år.