GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Turismrekord för Öland: ”Attraktiv destination”

Trots pandemin går Öland mot ett rekordår för turismen. Med sina 1446 850 kommersiella gästnätter är Öland även en av Sveriges största destinationer.
Publicerad 27 november 2021
Borgholms torg.
Borgholms torg.Foto: Kennerth Kullman/Mostphotos

Öland har aldrig haft fler kommersiella gästnätter, det visar SCB/Tillväxtverkets officiella inkvarteringsstatistik för januari till september.

– Likt många andra destinationer, jämför vi mot tidigare rekordår. I Ölands fall 2017 och det känns skönt att känslan om att det varit ett rekordår, stämmer, säger Johan Göransson, turistchef på Ölands turismorganisation, i ett pressmeddelande.

Under den aktuella perioden, januari till september 2021, visar de preliminära siffrorna att gästnätter för hotell camping, stugor och vandrarhem har ökat med 15 349 kommersiella gästnätter jämfört med hela rekordåret 2017. Siffrorna är dock inte helt fastsatta utan det kommer i början av 2022.

– Vi ser en ökning med över 15 000 kommersiella gästnätter mot 2017 när vi fortfarande har tre månader som fattas i statistiken. Ett bevis på att vi gör - och har gjort - rätt saker och att vi har en robust och attraktiv destination som står sig stark, säger Anna-Kajsa Arnesson (C), vice ordförande i Ölands kommunalförbund.

Det är inte minst campingarna som har haft ett lyckat år. Det kan Camping Ölands ordförande, Catrin Sörensson, intyga.

– Det har varit ett väldigt bra år för campingen på Öland. Tacksam att det finns en stor vilja att samarbeta, driva utveckling och möta utmaningar som dyker upp på den här ön. Vill också rikta ett stort tack till alla besökare som har hjälpt oss att skapa en trygg och säker miljö. Nu är vi i full gång med att planera och förbereda våra verksamheter för att ta emot besökare under 2022, säger Catrin Sörensson.

Turistchefen Johan Göransson menar att Öland som destination har många egenskaper som står sig starka i en pandemi.

– Vi har en välutvecklad produkt inom friluftsliv med en fungerande infrastruktur kring vandrings- och cykelleder, våra 90-talet naturreservat och 50 badplatser gör att vi har haft möjlighet att möta pandemins utmaningar på ett hållbart sätt, säger Johan Göransson.

Antal gästnätter på Öland:

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.