GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Turist njöt av sol och hav på Öland – sedan krockade han drogpåverkad

Publicerad 21 maj 2022
Genrefoto: Hedda Ottestam/Mostphotos
Genrefoto: Hedda Ottestam/Mostphotos

En man i 35-årsåldern har dömts för ringa narkotikabrott och rattfylleri vid Kalmar tingsrätt. Det var den 15 april i år som mannen kom till Sverige för att turista. Han hade sovit några timmar på flyget, och när han landade i Göteborg hämtade han ut en hyrbil. Han tillbringade lite tid i Göteborg, där han bland annat köpte narkotika. Dagen efter, när han fortfarande inte hade fått speciellt mycket sömn, åkte han och en passagerare till Kalmar. Han handlade i stan och körde över Ölandsbron. Han stannade och åt och sedan körde han ungefär 25 kilometer söderut. Han nådde en plats nära stranden vid 19.00-tiden där han, enligt domen ”njöt av havet och solskenet och tog ett par bloss cannabis". Han började köra tillbaka ett par timmar senare. Under bilfärden tillbaka slöt han ögonen och slumrade till och kolliderade då med en stolpe i centrala Färjestaden nära hamnen.

Han gick ut ur bilen för att se skadorna och såg två personer som sprang mot honom som han förstod var poliser. Under efterföljande förhör erkände han innehavet av cannabis och tramadol. Resultatet av blodprovet som togs visade en mycket låg THC-halt och tingsrätten ansåg att det framstod som alltför ovisst om den trafikfarliga körningen berodde på brukandet av narkotika eller inte. Gärningen rubriceras därför inte som grovt rattfylleri, utan som rattfylleri av normalgraden.

Påföljden blev dagsböter i 80 dagar om 910 kronor, alltså 72 800 kronor. Eftersom mannen satt häktad från den 16 april till den 11 maj när domen föll, beslutar tingsrätten att påföljden ska anses vara helt verkställd och böterna ska anses erlagda.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.