Två män döms för guldkuppen på Öland

I början av juni åtalades två män misstänkta för guldkuppen mot Svenssons Ur Optik Guld i Borgholm. Nu har dom fallit.
Publicerad 6 juli 2021 • Uppdaterad 1 september 2021
Foto: Ur polisens förundersökning

Det var den 22 februari 2021, strax efter midnatt, som en kvinna ser hur hennes grannes bil blir stulen i Oxhagen i Kalmar. Bilen ses genom övervakningskameror senare köra över Ölandsbron mot Borgholm. Klockan 03.09 inkommer att samtal till polisen om att en bil satts i brand i Norrliden i Kalmar, något som enligt uppgifter ska vara en avledande manöver så att polisens resurser ska vara upptagna. För en kort tid därefter parkerar en bil och en moped utanför Svenssons Ur Optik Guld. Bilen backar in i butiken och forcerar dörren.

I butikens övervakningskameror syns hur två maskerade män går in i butiken och slår sönder glasmontrar och skåp med en kofot. I en medhavd väska plockar de ner smycken och guldföremål till ett värde av cirka 900 000 kronor. Männen sätter sig på mopeden och flyr från platsen.

Männen lämnar sedan mopeden och sätter sig i en taxi. På väg 136 stoppas de av polisen och i bilen sitter de två gärningsmännen med skärskador på sina händer, omlindade med vad som ser ut att vara tyg från den tidigare maskeringen. Golvet intill den ena mannen hittades en del av stöldgodset. I en container i närheten av den dumpade mopeden hittas kläder och en kniv som gärningsmännen misstänks haft på sig. Dock var en stor del av stöldgodset försvunnet, vilket man tror har lämnats över till en väntande gärningsman.

I slutet av februari fick polisen tips om att det skulle finnas på en adress i Kalmar. I ett vindsförråd på adressen hittades en väska med en liten mängd smycken och tomförpackningar märkta med Svenssons Ur Optik Guld. Två personer med anknytning till lägenheten har häktats och är misstänkt för häleri, respektive delaktighet i den grova stölden, genom att ha sålt vidare det stulna godset.

Männen erkänner gärningen men förnekat att de deltagit i planeringen.

Tingsrätten dömer männen för grov stöld med anledning av det höga värdet av stöldgodset och säger också att det är tillförlitligen utrett att männen planerat och förberett inbrott ihop med ytterligare personer. Dock anser tingsrätten att det inte är bevisat att männen stal den aktuella bilen utan männen döms istället för olovligt brukande.

Övervakningsbild från Brand Finds.
Övervakningsbild från Brand Finds.Foto: Ur polisens förundersökning

22-åringen döms även för ytterligare en stöld. Det gäller ett inbrott på butiken Brand Finds i centrala Kalmar den 26 oktober 2020. På övervakningsbilder syns hur en ensam maskerad man tar sig in i butiken och stjäl gods i ett medtaget påslakan. När han flyr från platsen skär han sönder sin dunjacka som lämnar spår av dun hela vägen till parkeringen utanför gamla biblioteket. Där försvinner spåren och mannen tros ha blivit upphämtad på platsen. Varor för upp till 500 000 kronor stals från butiken. Vid brottsplatsundersökningen anträffas blod från gärningsmannen, vars DNA överensstämmer med 22-åringen.

Den 5 februari påträffar polis en bil i Arlöv med gods som härrör från butiken. Bilen tillhör en av männen som misstänks för häleri av gods från guldbutiken i Borgholm.

22-åringen döms även för grov olovlig körning, ringa narkotikabrott, rattfylleri och brott mot lagen beträffande knivar. Han har har anfört att han inte var intresserad av samhällstjänst då det är ”oavlönat arbete”.

”Han har förklarat sig inte samtycka till samhällstjänst, eftersom han inte vill utföra oavlönat arbete; något som framstår som en synnerligen nonchalant attityd. Med hänsyn till hans inställning och då det är fråga om upprepad allvarlig brottslighet kan annan påföljd än fängelse inte komma ifråga”, skriver tingsrätten i domen.

Påföljden blir 1 år och 10 månader.

20-åringen döms för den grova stölden i Borgholm och för olovligt brukande. Påföljden blir skyddstillsyn och tre månaders fängelse eftersom han bara var 20 vid gärningen. Mannens ålder ”ska beaktas särskilt vid straffmätningen” och fängelsestraff ska väljas i sista hand. Även han var ointresserad av samhällstjänst då det var ”oavlönat arbete”. Han sitter hellre i fängelse än jobbar gratis.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.