Tyckte spriten var dyr och dålig – hotade hyresvärd med kniv – fick stryk

Mannen kunde bete sig illa när han drack för mycket, så hans hyresvärd försökte förse honom med lagom mycket alkohol. Men man kan inte lyckas jämnt.
Publicerad 11 september 2021
Kniven har ett affektionsvärde för det nu dömde mannen. Det spelar ingen roll tycker tingsrätten, kniven ska förverkas.
Kniven har ett affektionsvärde för det nu dömde mannen. Det spelar ingen roll tycker tingsrätten, kniven ska förverkas.Foto: Ur Polisens förundersökning

En man i 70-årsåldern fälls för olaga hot efter incidenten i Köpingsvikstrakten i mitten av januari förra året. Han bodde då på en fastighet, där han hyrde in sig i ett eget boningshus.

Hyresvärden har berättat att mannen har alkoholproblem, "vilket vid stora intag kan leda till att denne beter sig oönskat”. Värden hade därför för vana att förse mannen med mindre mängder sprit, så att denne höll sin konsumtion på en rimlig nivå och inte spårade ur.

Den aktuella dagen lämnade han över en mindre flaska brännvin till hyresgästen. Huruvida det räckte för att hyresgästen skulle börja ”bete sig oönskat” eller om det hade druckits mer än så framgår ej av domen, men oönskat beteende blev det. När hyresvärden hade gått och lagt sig steg mannen in i sovrummet med en kniv i handen.

Mannen förklarade i förhör att han vid flera tillfällen betalat ett överpris för spriten, och ilsknat till på grund av det. Dessutom var spriten av dålig kvalitet, ”troligen hembränd”.

”Jag ska mörda dig din jävel” utropade han med kniven i hand, vilket inte skrämde värden allt för mycket. Denne gick fram och slog mannen i ansiktet så att han föll omkull och slog sedan ett slag till så att kniven föll ur handen. ”Vad ska man annars göra?”, frågade värden i ett förhör.

Polis tillkallades och mannen greps, inledningsvis misstänkt för mordförsök. Händelsen resulterade, inte helt oväntat, i att han inom kort fick flytta från gården.

Och nu har han alltså fällts för olaga hot av Kalmar tingsrätt. Straffet blir skyddstillsyn med krav på vård, behandling och drogtester när så krävs. Han ska dessutom betala ett skadestånd på 10 000 kronor.

Själv säger han sig ha tagit med kniven för att skrämma hyresvärden, men att han aldrig skulle kunna använda den till att skada någon.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.