Annons

Ung man får fängelse för knytnävsslag på krogtoalett och narkotikabrott

Det var en sensommarkväll 2021 som det uppstod tumult på en krogtoalett i Kalmar. Nu döms en 23-årig man från Öland till fängelse för bland annat misshandel.
Publicerad 25 december 2022
Kalmar tingsrätt.
Kalmar tingsrätt.Foto: Agnes Aronsson

En man och hans vän befann sig på toaletten på en krog i centrala Kalmar när 23-åringen kommer in. En kort diskussion uppstår och plötsligt slår 23-åringen till en av männen i ansiktet med knuten näve.

Vid huvudförhandlingen bekräftar 23-åringen att han slog till mannen i ansiktet. Anledningen ska ha varit att han uppfattade stämningen som hotfull när han kom in på toaletten och att ”männen viskade, och som han uppfattade, talade illa om honom”. Vidare menar 23-åringen att han kände att han behövde agera för att kunna ta sig därifrån.

Annons

23-åringen anser att han haft rätt till nödvärn eller så kallat putativt (inbillat) nödvärn. Det är dock inget tingsrätten håller med om. Målsägaren har inte agerat på något sätt som ger 23-åringen att använda våld. ”NN har inte heller lämnat någon rimlig förklaring till varför han inte bara valde att lämna toaletten om han uppfattade stämningen där som hotfull”, konstaterar tingsrätten.

Samma månad som misshandeln ägde rum blir mannen även misstänkt för två fall av narkotikabrott. Det ena tillfället hade han använt amfetamin och vid det andra fallet blev han påkommen med att inneha flera olika typer av narkotika.

23-åringen erkänner innehavet men nekade till att ha brukat amfetamin. Han ifrågasatte inte analysresultatet men nekade till gärningen eftersom han ”inte gillar amfetamin och inte har något minne av att han tagit amfetamin under perioden”.

23-åringen har inte svarat på frivårdens kallelser och således har ingen frivårdsutredning kunnat genomföras. Han uppger även själv att han dagligen självmedicinerar med narkotika ”eftersom han inte får erforderlig medicin från sjukvården”. Han kan gå med på samhällstjänst för det fall det sker på hanns villkor.

Tingsrätten anser att det inte är möjligt att döma till samhällstjänst med anledning av 23-åringens pågående missbruk och bristande motivation. Han bedöms inte heller vara mottaglig för skyddstillsyn.

Påföljden bestäms därför till fängelse i tre månader.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons