Ungdomstjänst för yngling med falska sedlar på fickan

Enligt 15-åringen fick han de falska sedlarna som betalning för kläder han sålt på nätet.
Publicerad 25 september 2021
I hemmet hittade polisen 6 500 kronor kronor i falska sedlar.
I hemmet hittade polisen 6 500 kronor kronor i falska sedlar.Foto: Ur Polisens förundersökning

I mars handlade ynglingen för småsummor i två butiker i Kalmar, betalade med 500-lappar och fick tillbaka rejält med växel. Men sedlarna var falska, vilket han hade misstänkt och fick bekräftat när han nekades handla i en tredje butik.

Trots det hade han fortfarande sju falska 500-kronorssedlar, uppblandade med 5 600 kronor i äkta sedlar, i fickan när han konfronterades av polis några veckor senare. Och vid husrannsakan i hemmet på Öland hittades fyra falska 1000-lappar och fem falska 500-lappar.

15-åringen hävdar att han bara har handlat med falska sedlar de två gångerna i mars, och sedan haft övriga sedlar på sig för att ”imponera på kompisar”.

Kalmar tingsrätt litar inte på killen, varken när det gäller hur han fått sedlarna och hur han tänkt använda dem. Hans påståenden ”är uppenbart osanna”, skriver rätten i den aktuella domen.

”Eftersom det inte är känt hur NN fått sedlarna är det inte självklart att han vetat säkert att sedlarna var falska, men han har agerat just som om han vetat det, och har i vart fall varit likgiltig för att de skulle vara det. Han har alltså i lagens mening uppsåt till att sedlarna var falska, och därför också till vilseledande och skada/vinning. Detta och hans senare hantering av de återstående sedlarna visar vidare att han avsett att prångla ut även dessa.”

15-åringen fälls för bedrägeri i två fall och olovlig befattning med falska pengar. Tingsrätten ser tämligen allvarligt på brottet och dömer ynglingen till 60 timmars ungdomstjänst.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.