Valen är bärgad och på väg mot Danmark

I måndags påbörjades bärningen av den strandade valen utanför Mellby på sydöstra Öland. Idag, tisdag, lastades den döda valkroppen på en transport till Danmark.
Publicerad 4 maj 2021
Foto: Jenny Håkansson

Det var den 20 april som Mörbylånga kommun fick information om att en val strandat vid Ölands sydöstra kust.

Statens veterinärmedicinska anstalt tog provet på valen i forskningssyfte och därefter har diskussioner förts om vad man skulle göra med valkroppen. Mörbylånga kommun tillsammans med polismyndigheten fick till slut uppdraget av Naturvårdsverket att bärga valen.

Måndagen den 3 maj bärgades valen upp på land och dagen efter lastades den på en transport till Danmark där den ska förbrännas.

– Jag vill tacka alla som har varit behjälpliga i den här situationen. Vi har hela tiden hittat lösningar och jag är nöjd och stolt över en lyckad hantering och bärgning av valen där många aktörer har samverkat, allt från markägare till myndigheter och entreprenörer, säger Staffan Åsén, miljöchef i Mörbylånga kommun, i ett nyhetsutskick.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.