Vikingar syntes till på Öland

Ute på Granudden i Färjestaden syntes flera vikingar öva på bågskytte och värma sig vid elden. Men Tor, Freja, Helge och Grim visade sig i själva verket vara högstadieelever från Färjestadens Högstadium. Som under två dagar reste tillbaka i tiden.
Publicerad 7 oktober 2022
”Jag ville göra något roligt och samtidigt lärorikt för barnen”, säger Robert Oldergaarden.
”Jag ville göra något roligt och samtidigt lärorikt för barnen”, säger Robert Oldergaarden.Foto: Robert Oldergaarden

Klasser från årskurs 6 och 9 fick under veckan resa 1000 år tillbaka i tiden och testa på hur det var att vara viking, i alla fall till en del. Bakom projektet stod den entusiastiska och vikingatokiga läraren Robert Oldergaarden som ihop med andra lärare och Kalmar Läns Museum bjöd barnen på en tidsresa.

– Jag ville göra något roligt och samtidigt lärorikt för barnen. Ett häftigt projekt som de ska minnas, berättar bildläraren Robert.

Vid Granudden fanns flera barn som var klädda likt vikingar, för att passa in under dagen. De hade även fått namn tilldelade för en så stor inlevelse som möjligt.

.
.Foto: Robert Oldergaarden

Till hjälp sökte Robert och skolan bidrag från statliga Skapande skola och fick det beviljat det för äventyret. Innan utflykten hade Robert förberett barnen och djupdykt i järnåldern på lektionerna.

– Barnen fick börja skissa fram ett vikingamönster som vi senare skulle slå fram i skinn, säger Robert.

Barnen (eller vikingarna) fick testa på aktiviteter som att tillverka armband i läder, tvinna och prova pilbåge.

Nedan kan du se bilder från dagen:

bild 1/7
Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.