Annons
Veckans profil

"Visst är det fantastiskt med all beröm"

När hon inte ser sig omkring i Saxnäs – räddar hon liv. Det senaste året har varit hektiskt med allt vad pandemin innebär. Sjuksköterskan är trots det glad och positiv och försöker dela med sig av sitt glatta "jag" till patienterna. Möt Helén Elofsson och få en inblick i hur en sjuksköterskas vardag kan se ut...
Publicerad 6 mars 2021
Foto: Privat

God morgon, när klev du upp i dag?

– Mobilen ringde 6.20, jag ska vara på jobbet senast 7.30.

Annons

Hur startar du helst dagen?

– Med svart kaffe och nyheterna på tv:n.

Vad gör du helst en ledig dag?

– Många koppar kaffe samtidigt som jag tittar på Nyhetsmorgon i lugn och ro. Sen tar jag gärna en löprunda eller en långpromenad i vår vackra omgivning här i Saxnäs. Under sommarhalvåret är jag ute i trädgården och pular, det finns alltid något att göra där. I vinter har det varit Sudoku, pussel, serie eller pod. Under tiden har jag troligtvis en gryta på spisen.

Hur kom det sig att du ville bli sjuksköterska?

– Jag började som undersköterska på 80-talet, då jag inte trodde jag skulle klara av att vara sjuksköterska. I slutet av 90-talet beslutades det att det skulle vara minst en sjuksköterska i varje ambulans och då fick jag möjlighet att utbilda mig vidare, eftersom jag jobbade där då.

Hur kan en arbetsdag se ut?

– Vi börjar kl. 7.30 med Teamsmöte med alla sjuksköterskor i Mörbylånga kommun och vår chef. Då får vi information om Covid-19, vaccineringar, bemanning och annat viktigt. Sen har några av oss Teamsmöte med Hälsocentralen, Rehab och Biståndshandläggare för att gå igenom vilka av kommunens invånare som ligger på sjukhuset och kan behöva vår hjälp. Efter det går vi igenom arbetslistan och våra distrikt. Vi plockar ihop allt material och skyddsutrustning, som vi behöver under dagen, innan vi åker iväg och hem till patienterna. Vi åker runt i kommunen och tar blodprover, gör såromläggningar, delar läkemedel, kompressionslindar ben, ger injektioner och besöker palliativa patienter mm. Det blir lunch vid 12.30-tiden och sen dokumenterar vi och gör besök vi inte hunnit med. Ibland är det någon SIP: Samordnad individuell planering för patienter. Under dagen blir det även många inkommande samtal och uppdrag som fördelas mellan oss sjuksköterskor.

I dessa tider är det svårt att komma ifrån ämnet: Hur är det att arbeta inom sjukvården under pandemitider?

– Det är jobbigt att andas med munskydd och visir, glasögonen blir immiga och man blir torr och sårig i näsan. Patienterna är pratsugna då de inte träffar så många i dessa tider. De saknar att komma ut och längtar efter social kontakt.

Annons

Du har själv fått vaccinera patienter, vad är ditt råd till de som är spruträdda?

– Mitt råd är att ändå försöka ta vaccinet. Kanylen är väldigt tunn och de flesta känner inte av sticket.

Har du själv blivit vaccinerad?

– Jag är vaccinerad två gånger och har haft Covid-19, har nu så fullgott skydd man kan ha.

Sjukvårdspersonalen har blivit hyllad i media och på sociala medier. Hur reagerade du på all beröm?

– Visst är det fantastiskt med all beröm, men jag säger som Vårdförbundet: #tackamedlön. Jag kan känna en oro inför framtiden: kommer vi få många utbrända sjuksköterskor? Många har jobbat mycket och extra med detta svåra virus och med mycket skydd. Sen har vi semesterstopp utöver det och ibland inga ersättare vid sjukdom.

Vad är det svåraste att handskas med i dessa tider?

– I mitt jobb är det att trösta patienterna som undrar hur länge detta ska hålla på. De känner sig ensamma och ibland finns inte mycket tid för att prata.

Och vad är det roligaste?

– Alla möten med patienterna och att få höra deras livsberättelser. Sen skojar jag alltid lite med dem också, det piggar upp dem i ensamheten.

Annons

Om du inte hade blivit sjuksköterska, vad hade du jobbat med då?

– När jag var liten ville jag bli arkeolog och senare polis.

När vi kan börja resa igen, vart går drömresan?

– Till att börja med vill man ju bara komma ut från tomten och umgås. En skidresa utomlands med hela familjen vore drömmen, annars en ny bilresa i Europa med min man.

Vem ser du upp till?

– Ingen speciell person, men jag ser upp till människor som står för sina egna åsikter och vågar vara sig själva.

Hur ser en fredagskväll ut hemma hos er?

– Om jag har tur har min man satt på bastun och ställt fram en öl, då sätter jag mig där. Annars går jag ut och sätter mig i spat, funderar och tittar på stjärnorna för hoppningsvis. Sen lagar vi mat tillsammans och spelar hög musik, antingen rock eller mingelmusik. Efteråt spelar vi spel eller tittar på en film, ibland På Spåret. Senare i vår ser jag fram emot en stor fredagsfest med mina fantastiska jobbarkompisar.

Vad lyssnar/läser/ser du helst?

– Jag lyssnar på all musik utan dansband och country, men helst Bo Kaspers Orkester. När jag läser böcker blir det deckare och just nu tittar jag på Outlander på Netflix, så bra. Historia och kärlek om vartannat.

Annons

Om du får bjuda tre kändisar på middag, vilka bjuder du? Och vad bjuder du på?

– Jag bjuder Tina Nordström, Laleh och fysikern Patrik Norqvist, det blir nog en spännande middag. Då får jag ju bjuda på trerätters när jag har en kock hemma, men alla får hjälpa till att laga. Vi lagar Jordärtsockssoppa med pilgrimsmusslor, pasta med oxfilé och gorgonzola och avslutar med en Gino.

Helén "Nene" Elofsson

Ålder: 55 år i juli

Familj: Min man ”Elof”, sonen Oskar med sambo Carolina i Göteborg och dottern Agnes med sambo Giga i Kalmar

Bor: I Saxnäs

Uppväxt: I Nybro

Yrke: Sjuksköterska i Hemsjukvården, Färjestaden i Mörbylånga kommun

Beskriv dig själv: Glad, positiv, social, omtänksam, kvällsmänniska och kanske för mycket kontrollbehov

Wilhelm NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons