Björn från Kalmar vann US Open i pickleball – i år igen: ”Fantastiskt evenemang”

Björn Gyllenvind har börjat bli van att gräva guld i USA. I slutet av april stod han återigen överst på prispallen i US Open i Florida. Framgångarna skördar han i sporten pickleball, som kan beskrivas som en blandning mellan tennis, padel och badminton.
– Det är ett fantastiskt evenemang. Det var ännu större detta året med fler deltagare från andra länder och fler delstater, säger Björn Gyllenvind.
Publicerad 26 april 2023
Björn Gyllenvind och Andy Andersson.
Björn Gyllenvind och Andy Andersson.Foto: Rickard Pihl, Arrow Pictures

US Open i pickleball är världens största turnering inom sporten där omkring 3 000 spelare i olika klasser samlas på 60 banor i stekande sol.

I fjol stod Björn som vinnare i en klass som heter mens single 4,0 35+. Det är en rating mellan 0-5 där 5,0 är ”pro-klassen”. I år valde Björn att gå upp ett steg till 5,0 i singel.

– Jag fick spela en match om tredjepris, men kom på fjärdeplats. Det är jag nöjd med, säger Björn.

Björn med fullt fokus.
Björn med fullt fokus.Foto: Rickard Pihl, Arrow Pictures

Även om det inte blev någon medalj i singelspel skulle det gå desto bättre i dubbel. Tillsammans med Andy Andersson från Nyköping lyckades man avvärja motstånd efter motstånd i klassen 4,0, 40+.

– Det blev ett guld igen – dubbel glädje! Vi har inte spelat ihop tidigare, bara mot varandra på SM och andra turneringar. Vi var fler svenskar på plats i år också, det blev ett litet Swedecamp. Det är ren glädje att vara där nere. Det är ett roligt arrangemang och alla är trevliga.

Björn Gyllenvind och Andy Andersson.
Björn Gyllenvind och Andy Andersson.Foto: Privat

Det är en stor prestation att komma fyra i den högt rankade klassen på singelspelet och guld i dubbeln med tanke på sportens popularitet i USA jämfört med Sverige.

– Man kan säga att svenska pickleballspelare står sig bra. USA har 40 miljoner spelare i pickleball – inte riktigt lika många i Sverige...

Björn och Johanna Gyllenvind spelade även de en turnering ihop där de vann en match.
Björn och Johanna Gyllenvind spelade även de en turnering ihop där de vann en match.Foto: Rickard Pihl, Arrow Pictures

Guld två år i rad. Blir det även en guldgrävarresa nästa år?

– Evenemanget låg bra i år, precis efter påsklovet. Nästa år är det förskjutet en vecka tyvärr så vi får se. Man vet aldrig, inget är hugget i sten.

Förra året hoppades du att pickleball som sport skulle växa och att fler skulle få nys om den. Har det hänt något på den fronten det senaste året?

– Ja, det måste jag säga. När jag flög hemåt och mellanlandade i Frankrike hamnade jag bredvid en kille från Linköping. Han visste vad det var och hade sett lite klipp. Det hände aldrig för ett år sedan. Det känns som att folk börjar få nys om det. Jag kan bara rekommendera alla att testa en gång. Det är verkligen för alla nivåer och man spelar alla generationer tillsammans.

Guldmedaljörerna i spel.
Guldmedaljörerna i spel.Foto: Rickard Pihl, Arrow Pictures
.
.Foto: Rickard Pihl, Arrow Pictures
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.