Annons

Björn från Kalmar vann US Open i pickleball: ”Mitt mål var att vinna en match”

I slutet av april korades Björn Gyllenvind från Kalmar som segrare i US Open i Florida, USA. Det handlar om sporten pickleball, vars popularitet är på uppgång i Sverige och som kan beskrivas som en blandning mellan tennis, padel och badminton.
– Vi var på semester här i första hand. Jag hade förhoppningar om att vinna en match, det var mitt mål, säger Björn Gyllenvind.
Publicerad 4 maj 2022
Björn Gyllenvind tävlade under det mer internationellt passande namnet Goldenwind.
Björn Gyllenvind tävlade under det mer internationellt passande namnet Goldenwind.Foto: Privat

Björn Gyllenvind är inte bara en glad amatör som lyckades erövra US Open. Han spelar pickleball i Kalmar TK och i december knep han tredjeplatsen i SM. Trots framgångarna i hemlandet var inte förväntningarna i Naples, Florida så pass högt uppsatta. US Open i pickleball är världens största turnering inom sporten där 3 000 spelare i olika klasser samlas på 60 banor. I den energikrävande Florida-hettan gick Björn av planen som segrare i match efter match och stod till slut högst upp på prispallen i sin klass.

Högst upp på prispallen i USA stod Björn från Kalmar.
Högst upp på prispallen i USA stod Björn från Kalmar.Foto: Privat

– Det var kul! Jag spelade i en klass som heter mens single 4,0 35+. Det är en rating mellan 0-5 där 5,0 är ”pro-klassen”. Hela turneringen är som ett jättestort event. Det är familjärt och barnen var med hela dagen. Samtidigt som det spelas matcher finns det mattält, livespelningar med musik och underhållning. Det är väldigt stort i USA och de har proffstourer där spelarna lever på pickleball. Jag fick även prata med förra världsettan i pro-seniorklassen.

Det är en upplevelse både på och utanför planen under US Open i pickleball.
Det är en upplevelse både på och utanför planen under US Open i pickleball.Foto: Privat
Annons

Björn deltog även i klassen mix 40+ tillsammans med sin fru Johanna. Där uteblev dock framgångarna.

– Vi hamnade i en klass som var tuff. Det var en öppen klass där det enda kravet var att man var 40 år eller mer. Vi fick stryk i två matcher, men det var kul i alla fall.

Björn och Johanna.
Björn och Johanna.Foto: Privat

I september finns chansen för Björn att skörda nya framgångar på hemmaplan. Då arrangeras nämligen SM i Kalmar.

– Då får jag sikta på guldet. Det är rätt bra konkurrens i Sverige och svenskarna håller sig bra internationellt sett. I Sverige spelar jag med rating 5,0 – proklassen.

Pickleball är relativt nytt i Sverige, vad fick dig att fastna för sporten?

– Det är verkligen för alla. I US Open var den yngsta deltagaren 8 år och den äldsta 87. Man kan spela flera generationer tillsammans och det är väldigt enkelt. Det är svårt att möta sitt barnbarn i tennis men här går det. I mitt fall var det mest att hitta en träningsform. Singel i pickleball är ganska krävande och fysiskt – det var det jag fastnade för.

Dina framgångar kanske ökar intresset på hemmaplan också?

– Det skulle vara den stora vinningen, att fler provar på.

Sporten passar både gammal som ung menar Björn.
Sporten passar både gammal som ung menar Björn.Foto: Privat
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons