GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Robin Strelitz: ”Du är din miljö”

Det är lätt att ha fördomar mot människor som röker, äter skräp och inte rör på sig. Men jag skulle vilja påstå att det inte alltid är individens fel att man tar beslut som är ohälsosamma. Du är faktiskt en produkt av den värld som du lever i. Sättet du bor på, var du arbetar, var du handlar och människorna omkring dig har mer makt än vad du tror.
Robin Strelitz
Publicerad 18 september 2022
Detta är en personligt skriven text i Kalmarposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Montage. Robin Strelitz.
Montage. Robin Strelitz.Foto: Mostphotos, Linus Gunnarsson

Din hälsa är i många fall en produkt av den miljö som du lever i. Tänk på det! Om det står frukt på bordet, är det större chans att du äter det. Om din familj har en aktiv livsstil, är det större chans att du rör på dig mer. Om alla dina kompisar röker, är det rätt sannolikt att du också gör det.

Säg att ditt problem är att du äter mer än vad som är bra för dig. Om jag sätter dig på en öde ö skulle det inte vara ett problem längre. Du har varken fått bättre disciplin eller mer viljestyrka men du kommer trots det inte ha problem med överätande. Det är mer sannolikt att du kommer äta för lite på den öde ön. Dina ohälsosamma vanor kan mycket väl bero på världen omkring dig.

USA har inte en fetmaepidemi av en slump. Människorna som bor där skiljer sig inte biologiskt från oss. Men skräpmat, godis, läsk, kakor, chips och halvfabrikat är extremt billigt och lättillgängligt. De är inte “bara” överviktiga för att de har dålig disciplin. De lever i en miljö som främjar övervikt och fetma.

Det är faktiskt samma sak med rörelse och träning. När städer designas på ett sätt som främjar fysisk aktivitet, så blir invånarna mycket mer hälsosamma. Det är sant även i hemmet och framför allt på jobbet. Testa att ställa ett pingisbord i fikarummet och se vad som händer!

Det är kanske läskigt att inse omgivningens påverkan på din hälsa. Men jag ser det som något positivt. När du lär dig att förstå vilka “triggers” du har omkring dig kan du också lära dig att ta kontroll över ditt beteende. Det är viktigt att vara proaktiv och att förstå var fällorna gömmer sig. En lösning kan vara allt från att rensa ut skafferiet till att sälja bilen.

Hur kan du ändra på din miljö?

Tack för den här gången. Du hittar mig och mina kollegor på Träningsklubben i Kalmar. Samt på sociala medier som "PT-Robin" och "Träningsklubben".

ROBIN STRELITZ ROBIN@TRANINGSKLUBBENKALMAR.SE