Elm efter beskedet: ”Då hade det blivit division 2”

Viktor Elm lägger skorna på hyllan – avslöjar vad som händer framöver.
Publicerad 12 oktober 2020
Foto: Wilhelm Nilsson

I Guldfågeln Arenas katakomber hörs ett par tunga steg och en varm småländsk stämma. Viktor Elm har nyss avslutat måndagens rehabträning, tre dagar efter att han offentliggjorde att han lägger skorna på hyllan efter säsongen. Ett beslut som grundar sig i den knäskada som han har nu.

– Kroppen håller inte längre på den nivån som jag önskar. Visst, jag hade kunnat spela vidare men då hade det varit division 2 som högst. Det är inget jag vill. Det finns andra saker i livet som jag nu vill upptäcka, säger han.

Viktor Elm började sin fotbollsresa redan som sexåring. Han menar att det inte fanns så mycket annat att göra i lilla Johansfors i Emmaboda kommun. Fotbollen fastnade han direkt för. Redan i tidig ålder visade det sig att han hade bollkänsla och talang i fötterna.

Även om kärleken till fotbollen alltid har varit stor för Viktor, har han i perioder velat lägga av. Kalmarbacken framhäver gärna sin mamma Ulla och pappa Johnny som har varit pushande i att Viktor och hans bröder David och Rasmus fortsatte med sina fotbollssatsningar. För mellanbrodern Viktor innebar det en resa som bar honom från lilla Johansfors IF via Nybro IF, Falkenbergs FF, Kalmar FF, SC Heerenveen, AZ Alkmaar och tillbaka till Kalmar FF 2015.

Foto: Wilhelm Nilsson

– Jag är evigt tacksam för det jag och min familj har fått vara med om. De framgångar man nått och de vänner man fått är givetvis något man alltid bär med sig, berättar Viktor Elm.

Utöver framgångar och minnesvärda ögonblick nämner Viktor också att han högt värdesätter de kontakter han fått världen över genom sitt fotbollsspelande. Han hymlar heller inte om att motion på daglig basis samt ett lönekonto som hade fått vilken ”vanlig” arbetare att vilja byta avtal med honom, varit en bonus. Men livet tas inte med en klackspark, det finns tillfällen som han gärna hade varit med och delat med andra.

”De ser mig inte som fotbollsspelaren utan som människan. Det kan vara skönt. Men kanske kommer jag sakna det sen.”
Viktor Elm

– Till min nackdel är väl att jag har missat både bröllop och födelsedagar. Det är något som jag ser fram emot att kunna få uppleva mer nu, säger 34-åringen.

Viktor är dock noga med att han inte vill bryta av från fotbollen helt när karriären tar slut. Han greppar tag i hörnflaggan och flaggar. Kalmars lagkapten är försiktig med att yttra sig för mycket, men låter läsaren själv få sig en egen uppfattning om vad som kan vänta härnäst.

– Man vet inte vad som händer i och med att det inte är klart. Därför vill jag inte säga för mycket än. Men det handlar om ett projekt inom Kalmar FF som ska innefatta ungdomar, förklarar han.

Ungdomar och dess beteende har Viktor verkligen koll på. Sedan 2016 läser han till gymnasielärare på Linnéuniversitet, där två år återstår innan han är färdig. Han ångrar inte alls att han gav sig in i studierna och han medger att utbildningen har varit ”otroligt givande”.

– Jag har fått veta vad Manga och rollspel är för något. En del av kursarna vet inte ens vad offside är. De ser mig inte som fotbollsspelaren utan som människan Viktor. Det kan vara ganska skönt där och då. Men möjligtvis kommer jag sakna den uppmärksamheten när jag har lagt av, avslutar den snart före detta fotbollsspelaren och blivande läraren Viktor Elm.

Viktor Elm har hittills gjort 179 allsvenska matcher i Kalmartröjan.

Wilhelm NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.