Erik har hittat hem – men KFF:s kräftgång fortsätter: ”Ingenting är omöjligt”

Urkalmariten Erik Israelsson är tillbaka för att rädda kvar Kalmar i allsvenskan. Laget ligger fortsatt sist i allsvenskan men mittfältaren ger inte upp hoppet.
Publicerad 7 augusti 2020
Efter sju år bär Erik Israelsson återigen Kalmar FF-dressen.
Efter sju år bär Erik Israelsson återigen Kalmar FF-dressen.Foto: Wilhelm Nilsson

I mars stod det klart att Erik Israelsson återvänder hem till Kalmar och KFF efter ett sjuårigt äventyr i Hammarby, Nederländerna och Norge. Efter att ha blivit spelklar först i augusti, har den nu 31-årige mittfältaren hunnit med 75 respektive 77 minuter mot AIK och Örebro SK inom loppet av fyra dagar.

– Det är skitkul att vara tillbaka i Kalmar FF och Kalmar stad igen. Det är en stolthet att få representera föreningen återigen, vilket jag velat göra igen hela tiden sedan jag lämnade. Både jag och tjejen är härifrån så nu var det rätt tillfälle för oss att flytta hem, säger Erik Israelsson.

Vad kan du ta med dig ifrån utlandsäventyret?

– Framförallt i Holland mötte jag många skickliga spelare med olika kulturer och olika mentaliteter. Folket är mer individuellt egoistiska där. Här och i Norge är det mycket gemenskap.

Under tiden som Erik har varit iväg på annat håll, menar han att föreningen har genomgått en förändring.

– Det har blivit mer familjärt och en bättre känsla i föreningen.

Erik har också blivit ett par år äldre. Nu är han inte 24 längre. I stället tillhör han den skara som kan liknas vid lagpappor, särskilt i en tid där Kalmar FF sitter på en trupp med 15 spelare som är 25 år eller yngre.

Erik Israelsson har hittills fått 152 minuters speltid i sin KFF-comeback.
Erik Israelsson har hittills fått 152 minuters speltid i sin KFF-comeback.Foto: Wilhelm Nilsson

– Jag som har varit utomlands kan ge tips och råd till de yngre. Men ansvarsbiten tycker jag ligger på varje individ. Alla ska ta sitt ansvar, kunna titta sig i spegeln och stå för den insats man har gjort, berättar Erik Israelsson.

Tränare Nanne Bergstrand hittar flera egenskaper i Erik som passar bra in i en ”papparoll”.

– Erik har ledaregenskaper som vi behöver, samtidigt som han är väldigt stabil och trygg.

Även om Erik inte är ensam om ledaregenskapen i laget, kan det vara tryggt för ett Kalmar FF att ha ytterligare en sådan spelare i truppen nu när laget ligger parkerar sist i tabellen. Det kan krävas mer än bara pannben i höst om laget inte lyfter sig. Erik är dock optimistisk inför framtiden.

– Mot AIK gjorde vi en bra insats. I dag (läs: i torsdags) gjorde vi en riktig plattmatch där vi släpper in enkla mål. Det är bara att fortsätta jobba – nu kan vi bara ta oss uppåt. Titta bara på tabellen och de matcher som har varit – ingenting är omöjligt, säger Erik Israelsson.

Kalmar FF har efter 13 matcher samlat ihop nio poäng. I skrivande stund krävs endast tre poäng för att ta sig upp till ”säker” mark.

Wilhelm NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.