unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Livsstilarrow-down
  3. Kultur & Nöjearrow-down
  4. Familjarrow-down
  5. Sport
  6. E-tidning
  7. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Filander inför tuffa uppgiften: ”Vi mot resten”

Sist i tabellen senast. Nu ska Oskarshamn vända den negativa trenden med en dos nytt blod och rätt karaktär. Det menar i alla fall nya huvudtränaren Martin Filander som har gjort en fullständig rockad för att visa ”resten” att IKO är på allvar.
Martin Filander blickar mot en spännande premiär.
Martin Filander blickar mot en spännande premiär.
Foto: Wilhelm Nilsson

Vi slår oss ner utanför Be-Ge Hockey Center. Solen skiner och termometern visar 21 grader. Martin Filander sitter bakåtlutad och njuter av sensommarens kanske sista värme. Men allra mest njuter han över att SHL-premiären mot Brynäs endast är en vecka bort.

– En spännande premiär. Brynäs har ju ett jäkla bra lag. Sedan så är det ju en prestigematch mot min gamla kollega i Malmö, Peter (Andersson). Så visst längtar man, även om vi har fullt fokus på den här veckan då vi förbereder oss, säger Martin Filander.

Martin Filander lämnade Malmö Redhawks efter fyra säsonger som assisterande tränare. Nu kliver han upp i hierarkin igen efter att ha fått huvudansvaret i IK Oskarshamn. En tuff uppgift väntar; Oskarshamn parkerade på jumboplatsen när SHL abrupt fick avbrytas i våras – en misär som inte får upprepas på nytt, menar huvudtränaren. För att klubben ska lyckas bättre den här gången, har man plockat in tio nyförvärv och tre tillskott i ledarstaben, med Filander inräknad. Men det är inte spelarna som ska göra avtryck – det är snarare individerna vi pratar om.

Philip Samuelsson, främre till höger i bild, är en av de tio spelare som har värvats.
Philip Samuelsson, främre till höger i bild, är en av de tio spelare som har värvats.
Foto: Wilhelm Nilsson

– Min filosofi har alltid varit att jag vill jobba med spelare som framförallt har grundkvalitet och karaktär. Har du karaktär, då bryr du dig om att bli bättre för att laget ska bli bättre. Man bryr sig inte om vem som får rubrikerna utan enbart är beredd att kriga för laget. Det är då man också förstår sin roll i gruppen, säger Martin Filander.

Huvudtränaren har en övertygelse om att karaktär är ett sätt att leva, för att i sin tur bli en vinnare i längden. För det tål att upprepas – Oskarshamn har bestämt sig för att bli ett vinnande lag. Medan ”experterna” skriker ”jumbolag”, sitter Martin Filander tillsammans med sitt team och fnular på hur deras lag kan slå hela Hockeysverige på fingrarna. Whiteboardtavlan med fjolårets spelidé är utsuddad. I stället har ett nytt spel körts in, nya kedjor satts på pränt och lagkaptenen har bytts ut mot ett riktigt rivjärn i Jonas Engström.

– Det är vi mot resten i etablissemanget. För oss blir det en sporre då vi kan visa att vi är värda mer än så, förklarar den nya huvudtränaren.

Familjen Filander bytte Malmö mot Oskarshamn i somras. Den yngre av sönerna får dock vänta ett tag till innan det bär vidare till A-laget.
Familjen Filander bytte Malmö mot Oskarshamn i somras. Den yngre av sönerna får dock vänta ett tag till innan det bär vidare till A-laget.
Foto: Wilhelm Nilsson

Det handlar mer än om att bara kunna göra det. Oskarshamn har noggrant finslipat på detaljerna. Klubbledningen har tydligt visat att Martin Filander ska få fria tyglar att jobba med. Utöver att arbeta med karaktärer, vill han att individerna ska få grovjobba i en lugn miljö som kan ge utrymme för spelarutveckling – både fysiskt och mentalt. För lugnt kommer det att bli oavsett, även om huvudtränare Filander egentligen inte syftar på de tomma läktarna som väntar.

– Såklart blir det jättetråkigt att spela utan publik. Vi finns trots allt till på den här nivån på grund av publiken. Vi får bara respektera läget, ta oss samman och göra det bästa av situationen. Förhoppningsvis får de uppleva oss i SHL i nästa säsong, säger han.

Martin Filander om...

Nya spelsättet: Vi har gjort många förändringar. Nu ska vi vara mer noggranna och konsekventa i vårt spel, det är då utdelningen kommer. Fysiken och det mentala har slipats till, då kan vi skruva upp tempot och orka mer än vad vi har gjort tidigare.

Förstakedjan: Kelleher–Palmberg–Salmonsson. Tre smidiga forwards, vilket ger ett utrymme för frihet i deras offensiva spel. Där har vi hittat en grund som vi kommer att starta med i alla fall. Det är som ett levande dokument som kan uppdateras hela tiden.

Nya lagkaptenen: Jonas Engström. Från dag ett fanns det inga tvivel om att han skulle vara kapten. Han är en bra hockeyspelare, en bra karaktär och en naturlig ledare. Därutöver vågar han stå upp för laget och på så vis sätta krav från gruppen. Det är bra.

Silly Season

De har anslutit: Joe Cannata, (mv), Björklöven; Adam Janosik, (b), Plzen; Brian Cooper, (b), Björklöven; Philip Samuelsson, (b), Leksand; Nolan Zajac, (b), Stavanger Oilers; Oliver Larsen, (b), Björklöven; Fredrik Olofsson, (fw), Modo; Kim Strömberg, (fw), KooKoo; Kim Rosdahl, (fw), Modo; Jan Ordos, (fw), Liberec.
De har lämnat: Richard Backman, (mv), klubb ej klar; Jesper Dahlroth, (b), Modo; Henrik Nilsson, (b), klubb ej klar; Oskar Nilsson, (b), Skellefteå; Matthew Bodie, (b), klubb ej klar; Ben Youds, (b), klubb ej klar; Simon Després, (b), klubb ej klar; Johan Alm, (b), klubb ej klar; Arsi Piispanen, (fw), slutat; Nicklas Heinerö, (fw), AIK; Eddie Levin, (fw), Kallinge; Filip Svenningsson, (fw), Modo; Pontus Netterberg, (fw), klubb ej klar; Robin Söderqvist, (fw), klubb ej klar.