Annons

Gulistan från Kalmar vinnare av Guldhanden 2021

IFK Kalmars Gulistan Ucar prisas av stiftelsen Sverige United och tilldelas stipendiet Guldhanden för sitt arbete med spontanfotboll för tjejer med invandrarbakgrund i Kalmar.
Publicerad 16 mars 2021
Gulistan Ucar
Gulistan UcarFoto: Pressbild

För femte året i rad delar stiftelsen Sverige United ut stipendierna Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden. Stipendierna, går till eldsjälar som genom fotbollen verkar för integration och mångfald. Totalt delas 100 000 kronor ut.

Vinnaren av Guldhanden och ett stipendie värt 50 000 kronor blev ingen mindre än Gulistan Ucar från IFK Kalmar.

Annons

– Oj, jag är superchockad. Är det sant? Vad stort, vad häftigt. Jag börjar nästan gråta, säger Gulistan på Sverige Uniteds digitala prisgala.

Den digitala galan leddes av Carolina Klüft och hon undrade var Gulistan får sin kraft ifrån.

– Jag känner för de här tjejerna, ungdomarna och jag har själv gått igenom svårigheterna man möter när man kommer in i en förening som inte är van vid utlandsfödda. Hoppas man kan hjälpa andra ungdomar att slippa det.

Silverhanden tilldelades Saber Azizi, Ariana FC och Bronshanden Ilir Alaj från Karlshamn United.

Juryns motivering löd:

”Årets Guldhand brinner för att stärka tjejer och ge dem större plats såväl inom fotbollen som i samhället i stort. Hon har en unik förmåga att knyta kontakter och skapa förtroende hos både föräldrar och tjejer med utländsk bakgrund. Den spontanfotboll som hon etablerat är både välkommen och välbesökt. För tjejer med invandrarbakgrund har den blivit vägen in till föreningens verksamhet och allt det som fotbollen erbjuder i form av lagkamrater, sammanhang och trygghet.

Praktiskt integrationsarbete kombineras med strategiskt arbete i en damfotbollförening som verkar på elitnivå. Hon är en inspirationskälla såväl i styrelserummet som i det vardagliga föreningsarbetet. Med fotbollen som verktyg gör hon det möjligt för tjejer att ta plats.”

I priskommittén ingår landslagsmålvakten Zećira Mušović, fotbollsspelaren Ivo Pekalski, fotbollsmagasinet Offsides chefredaktör Anders Bengtsson, Futebol dá força-grundaren Cecilia Safaee och elitdomaren Mohammed Al-Hakim.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons