GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kalmars första lag i flaggfotboll börjar ta form

Ett seniorlag i amerikansk fotboll kan vara på väg tillbaka till Kalmar – men i ny tappning. Under hösten inleder Kalmar Södra Badgers en satsning på flaggfotboll i Kalmar, en variant på amerikansk fotboll utan tacklingar.
Publicerad 6 november 2022
Att tacklingar inte är tillåtet innebär inte att det saknas närkontakt.
Att tacklingar inte är tillåtet innebär inte att det saknas närkontakt.Foto: Wiktor Lidvall

På södra utmarken återfinns åtskilliga fotbollslag bredvid en betydligt mer obskyr sport – flaggfotboll. Kortfattat kan sporten beskrivas som en variant på amerikansk fotboll, med färre spelare på planen och utan tacklingar. Samtliga spelare bär ett bälte med två avlånga tygstycken, flaggor, runt höfterna. För att stoppa ett anfall behöver försvararna rycka loss en flagga från bollhållaren, alternativt bryta passningen mot densamme.

– Vi har en mindre plan, grunderna är samma som i amerikansk fotboll, men kontaktfri. Skaderisken är mycket lägre, spelet går snabbare. Vi gillar att det går fort istället för de här stora uppställda lagen. Spelar jag amerikansk fotboll får jag knappt bollen trots att jag ska springa på kanten, det blir så mycket annat spel. Här är det mer kastspel, det lockar mig, säger Fredrik Klang, en av spelarna i Kalmar Södra Badgers.

Kalmar Södra Badgers utgörs av en brokig och glad skara spelare. Alla firar varje lyckat spelmoment, oavsett om man försvarar eller anfaller.
Kalmar Södra Badgers utgörs av en brokig och glad skara spelare. Alla firar varje lyckat spelmoment, oavsett om man försvarar eller anfaller.Foto: Wiktor Lidvall

I flaggfotboll har anfallande lag fyra försök på sig att ta sig över mittlinjen, i amerikansk fotboll har du fyra försök på dig att avancera tio yards (1 yard = 0,91 meter). Lyckas du ta dig över mittlinjen har du fyra nya försök på dig att ta dig in i målområdet för en touchdown. Utrymmet mellan de två målområdena mäter 50 meter. Laget startade upp i augusti, när Kalmarposten var på besök stod fystester på schemat. Nio spelare utförde de klassiska NFL-proven med bland annat armhävningar, sprinter och jämfotahopp.

– Alla är välkomna, vi har tjejer som är med i facebookgruppen också. Enda kravet är att du ska vara minst 16 år, säger Fredrik Klang.

Kristofer Bengtsson agerar quarterback i en passningsövning. Han tränar laget tillsammans med Patrick Reiners.
Kristofer Bengtsson agerar quarterback i en passningsövning. Han tränar laget tillsammans med Patrick Reiners.Foto: Wiktor Lidvall

Gruppen är ständigt på jakt efter nya lagkamrater, när de blir fler slipper de dubblera mellan anfall och försvar. Praxis är att du specialiserar dig på en enskild position.

Oleksandr Valiaiev kom till Sverige i mars tillsammans med sin fru och deras tre döttrar. Familjen kommer från Kiev, hemma i Ukraina spelade Oleksandr, eller Sasha som han kallas, amerikansk fotboll. Hans gamla lag, Kiev Patriots, deltog då och då i turneringar i flaggfotboll.

Kalmar Södra Badgers håller till på södra utmarken sedan augusti. I november börjar de med inomhusträningar.
Kalmar Södra Badgers håller till på södra utmarken sedan augusti. I november börjar de med inomhusträningar.Foto: Wiktor Lidvall

– Det är snabbt spel, man samarbetar. Jag gillar att springa och ta snabba beslut, det är jättekul. Du har inga skydd, du kan spela snabbare och göra spelvändningar, säger Oleksandr Valiaiev.

Oleksandr och hans familj hoppas kunna återvända till Ukraina så snart som möjligt. Som trebarnspappa har han begränsat med fritid, men han gläds åt att kunna tänka på annat en gång i veckan när han spelar flaggfotboll.

Tränare Patrick Reiners förde anteckningar över sina egna och spelarnas prestationer.
Tränare Patrick Reiners förde anteckningar över sina egna och spelarnas prestationer.Foto: Wiktor Lidvall

– Svenska folket är väldigt hjälpsamt. Killarna i laget är snälla och välkomnande, vi gillar det svenska landskapet. Vi är så tacksamma, men inget är som hemma, säger Oleksandr Valiaiev.

Den gångna säsongen spelades samtliga matcher i utvecklingsserien i Falkenberg. Fredrik och hans lagkamrater ser gärna att ett lag bildas i Växjö, som ligger gynnsamt till centralt i landet. Detta då alla lag i utvecklingsserien håller till i södra Sverige och relativt enkelt kan ta sig till Växjö. De långa resorna är inget som avskräcker.

– Vi brinner för det här och kommer åka långt för att spela, avslutar Fredrik Klang.

Wiktor Lidvall
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.